18 decembrie – Ziua Minorităţilor Naţionale

În România se sărbătoreşte astăzi Ziua Minorităţilor Naţionale. Cu această ocazie, la Botoşani s-a desfăşurat ieri, la iniţiativa sucursalei locale a Uniunii Armenilor, Festivalul Minorităţilor Naţionale. Manifestarea a reunit grupuri artistice şi ansambluri reprezentând mai multe minorităţi naţionale aflate pe teritoriul României. Corespondenta noastră Gina Poenaru, explică.
Reporter: Gina Poenaru – Greci, ucraineni, romi, italieni, evrei şi armeni, germani, maghiari, sârbi şi polonezi convieţuiesc de sute de ani împreună cu alte minorităţi etnice pe teritoriul ţării noastre. Pentru prima dată, aceste minorităţi au o zi naţională oficială în România.
-: Reprezentăm comunitatea armenilor din Gherla, am venit la festival cu grupul de dans „Hayakaghak”, ceea ce înseamnă de fapt şi oraş armenesc, prezentăm dansuri tradiţionale armeneşti.
-: Venim de la Negostina, comuna Vâlcov, judeţul Suceava, reprezentăm comunitatea ucrainenilor din România.
Benghea Delia Patricia: Mă numesc Benghea Delia Patricia, am 16 ani şi vin din Adjudeni, un sat de lângă oraşul Roman din Neamţ. Noi iubim Grecia, doar dansăm dansuri greceşti, dar nu suntem de origine grecească.
Reporter: Cristian Nazarovici, preşedintele comunităţii.
Cristian Nazarovici: Cu siguranţă putem convieţui. Botoşaniul a fost un oraş cosmopolit dintotdeauna, au fost foarte multe comunităţi care s-au aşezat, poporul român a fost un popor primitor, a fost o gazdă bună.
-: Patria îţi este pământul care te hrăneşte./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 decembrie)