2017. december 19

Az államfő visszaküldte a parlamentnek a közszolgálati rádió és televizió működését szabályozó törvényre vonatkozó módositásokat

Klaus Iohannis államfő megfontolás végett vissza küldte a parlamentnek a román közszolgálati rádió és televizió megszervezését és működését szabályozó törvényre vonatkozóan hozott módositásokat. Az államfő szerint a kihirdetésre megküldött dokumentum olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek nem világosak és negativ hatással lehetnek a két intézményre. A törvény új szabályokat és kritériumokat irányoz elő a Román Rádiótársaság és a Román Televizió Társaság vezetőségének kinevezésével, illetve menesztésével kapcsolatosan, valamint új feladatokat jelöl ki az igazgató tanácsok tagjainak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Elfogadta a szenátus a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt módosító tervezetet

Döntő házként megszavazta kedden a szenátus a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvényt módosító tervezetet. A jogszabályt 80 támogató szavazattal fogadták el. A voksoláskor csak a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ szenátorai voltak az ülésteremben. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói még a szavazás előtt kivonultak a teremből, arra hivatkozva, hogy részt akarnak venni a két ház együttes ülésén, amelynek – a két házbizottság által jóváhagyott program szerint – 14 órakor kellett volna elkezdődnie. A PNL és az USR szenátorai csak az általuk benyújtott és az igazságügyi törvényekkel foglalkozó különbizottságban elutasított módosító javaslatok egy részét olvasták fel. A Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátorai már reggel, röviddel a jogszabálytervezet vitájának elkezdése után elhagyták az üléstermet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

A CFR Marfă adósságtörlését vizsgálják

A Román Állami Vasútak Teherszállitó Vállalata (CFR Marfă) által felhalmozott adósságok állam általi eltörlésének átfogó kivizsgálását rendelte el az Európai Bizottság, annak megállapitására, hogy az adósság eltörlése és a hátralékos tartozás be nem hajtása révén a vállalat részesült-e előnybe a román állam részéről, ami az állami támogatásokat meghatározó európai normák megszegését jelenti. A CFR Marfă helyzetének kivizsgálására a Román Magánvasúti Fuvarozók Egyesületének panasza nyomán kerül sor és célja a vállalat által 2013 óta felhalmozott csaknem 1,7 miliárd lej értékű adósság részvényekké való átalakitásának megállapitása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Corina Creţu: Abszolút prioritás a bürokrácia leszoritása

Hétfőn, a Victoria palotában egész sor európai alapokból finanszirozott szerződést irtak alá, ami több mint 280 millió euró beruházást jelent. A román hatóságok célja: legkevesebb 6,3 millió euró lehivása a jövő esztendőben, mondotta Mihai Tudose miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy az emlitett összeget az oktatás, az egészségügy és az infrastruktúra javitására, valamint a mezőgazdaság fellenditésére forditják. Corina Creţu európai biztos úgy vélte, hogy Románia jó úton halad és a Victoria palotában aláirt szerződések révén 280 millió euró értékű befektetés valósitható meg. Az európai biztos szerint fontos, hogy Románia a jövőben is fenntartsa a gazdasági növekedés ütemét és a politikai stabilitást, valamint hogy ne bonyolitsa el saját maga az európai projektekkel kapcsolatos eljárásokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Romániában drágul a legerőteljesebben a munkaerő

Az Európai Unió országai közül Romániában drágult a legerőteljesebben a munkaerő, 2017 harmadik évnegyedében az órabér 16,6%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ehhez képest az euróövezetben 1,6, az EU-ban 2,1 százalékos volt az átlagos növekedés. Ez a hatodik negyedév, hogy Romániában drágul a legjobban a munkaerő, még ha ez mérséklődött is a második negyedévhez képest, amikor 18,6%-os növekedést regisztráltak. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a munkanapokhoz igazított órabér a kulturális, szórakoztató és rekreatív intézményekben nőtt a legjobban (38,7%) az elmúlt év hasonló időszakához képest, ezt az egészségügy és a szociális szolgáltatások (32,48%), valamint az oktatás (30,91%) és a közigazgatás (29,57%) követi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Demeny Andrei, RADOR