RETROSPECTIVA: Radio România în 2017

 

  • 6 ianuarie – Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Documentul privind eliminarea a 102 taxe include şi anularea taxelor radio şi tv

  • 12 ianuarie – La Sala Radio a avut loc recitalul „Anul Nou în stil Stradivarius” susținut de violonistul Răzvan Stoica și de pianista Andreea Stoica. La finalul recitalului a avut loc lansarea noului album semnat de Răzvan Stoica pentru Universal Music România, „Strad Style”, urmată de o sesiune de autografe și posibilitatea de a dialoga cu interpreţii

  • 15 ianuarie – Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și ca parte a evenimentelor de celebrare, în 2017, a Centenarului Dinu Lipatti, Sala Radio a găzduit concertul aniversar „Lipatti 100”, organizat de Institutul Cultural Român și Radio România. Concertul a fost susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Matei Rogoz.

Foto: Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea

  • 16 ianuarie – În cel de-al treilea val de măsurare a audienţelor radio, valul de toamnă din 2016, Radio România Actualităţi îşi menţine poziţia de lider de piaţă, înregistrând, şi de această dată, cea mai mare valoare a indicatorului Market Share din România, pe toate mediile de rezidenţă: 15,5% la nivel naţional, 15,7% în mediul urban şi 16,8% în Bucureşti.

  • 16 ianuarie – Discul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016 şi care devine astfel Discul de muzică clasică al anului 2016 în România este albumul Bach to basics semnat de violonistul Alexandru Tomescu. Acest album care a primit 5.546 voturi din partea publicului cuprinde, pe două discuri, integrala lucrărilor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach

  • 30 ianuarie – 5 februarie – În cadrul celei de a VII-a ediții a Săptămânii sunetului care a avut loc la Bruxelles, eveniment susținut de Federația Wallonie-Bruxelles și Primăria orașului, Radio România a fost invitată să participe cu producția Teatrului Națonal Radiofonic Biblia neagră a lui William Blacke, scenariu și regia Ilinca Stihi, realizare distinsă cu  Mențiunea specială a Juriului la ultima ediție a festivalului-concurs Prix Italia.

  • 3 februarie – Roxana Iorgulescu Bandrabur, redactor la Secţia Română Radio România Internaţional (RRI), din cadrul Radio România, a primit o Diplomă de Excelenţă la Gala Premiilor de Excelenţă pentru Românii din Comunităţile Istorice, ediţia a II-a.

Jurnalista RRI a fost recompensată pentru activitatea remarcabilă desfăşurată în beneficiul românilor de pretutindeni şi pentru păstrarea şi promovarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale româneşti.

  • 14 februarie – Vizita la Radio România a delegaţiei Administraţiei de Stat de Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune din China, condusă de adjunctul ministrului chinez pentru mass media, Tian Jin. El s-a aflat la Bucureşti împreună cu mai mulţi responsabili din Administraţia chineză de stat pentru presă, radio, film şi televiziune, pentru a identifica noi direcţii de colaborare.

  • 23 februarie – Trei dintre producţiile de teatru radiofonic ale Societăţii Române de Radiodifuziune sunt nominalizate la cea de-a XXV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, care va avea loc în data de 8 mai la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara.

Nominalizările pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: Biblia Neagră a lui William Blake, Dada Cabaret după Matei Vişniec și Poveste despre tatăl meu de Radu F. Alexandru

  • 1 martie – Nicu Alifantis a adus un mărțișor muzical inedit la Sala Radio, într-un concert – spectacol alături de Orchestra de Cameră Radio și de Corul Academic Radio. Nicu Alifantis a susţinut ultimul său proiect muzical, Simphonicu, care propune o irezistibilă și rafinată întâlnire între folk și muzica simfonică. Pe scenă au urcat și Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu, într-un program care a cuprins piese semnate de Nicu Alifantis

Foto: Răzvan Moceanu
Foto: Răzvan Moceanu

  • 1 – 31 martie – A avut loc „Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Proiectul aduce în fiecare zi înregistrarea unei lucrări foarte cunoscute, în spaţii aglomerate şi neobişnuite pentru audiţia muzicii clasice, deschizând astfel către publicul larg universul acestui tip de artă sonoră, etalon al valorii şi tradiţiei.

Actualmente unul dintre principalele proiecte educative şi culturale ale corporaţiei publice Radio România, campania Ascultă 5 minute de muzică clasică a pornit în octombrie 2010 şi de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie şi octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînţeles, şi la Radio România Muzical.

  • 2 martie – Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat un acord de parteneriat cu Radio România Actualităţi (RRA) pentru îmbunătăţirea cadrului informaţional, susţinerea şi promovarea educaţiei financiare în rândul publicului larg. Acordul include mediatizarea unora dintre cele mai importante proiecte organizate de Bursa de Valori Bucureşti, precum Forumul Investitorilor Individuali, eveniment care se va desfăşura pe 18 martie la Romexpo, Ziua Naţională a Investiţiilor, care va avea loc în luna mai, Condus de randament, primul concurs de tranzacţionare din mediul real organizat de BVB, Made in Romania – Liga Antreprenorilor, care va include cele mai promiţătoare 15 companii româneşti cu potenţial de dezvoltare, precum şi Forumul Antreprenorilor.

  • 7 martie – Editura Casa Radio a organizat, la Ceainăria Cărturești, o dezbatere şi audiţie specială marca Radio România, prilejuită de apariţia audiobook-ului „Din cauzele crizei sufleteşti de azi. 26 de conferinţe radiofonice susţinute de Alice Voinescu între 1933 şi 1943”. Despre personalitatea lui Alice Voinescu şi rolul acesteia în conturarea unui discurs feminist, au vorbit Theodor Paleologu, Andrei Cornea, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Antonia Matei şi Cristina Voinea. Moderator: Daria Ghiu

  • 16 martie – În acest an, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de existenţă, Radio România Muzical, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, a organizat un prim eveniment dedicat acestei aniversări, recitalul susținut de violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români ai momentului, interpretul discului de muzică clasică al anului 2016. Alexandru Tomescu a interpretat, în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, lucrări pentru vioară solo de Bach, repertoriul inclus și pe “Discul de muzică clasică al anului 2016”, iar la finalul recitalului, violonistul a oferit autografe.

Foto: Răzvan Moceanu
Foto: Răzvan Moceanu
  • 18 martie – Consiliul Asociaţiei Presei Sportive din România a decernat premiile pentru ziariştii care s-au remarcat pe parcursul anului 2016, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în sala de conferinţe a COSR.

Jurnaliștii sportivi ai RRA au primit distincția „Ion Ghițulescu” pentru performanțele profesionale, cu ocazia celor mai importante evenimente ale anului trecut: Euro 2016 și JO de la Rio de Janeiro.

  • 20 martie – Secţia Franceză de la Radio România Internaţional a primit Premiul Francofoniei, acordat de Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România. Premiul le-a fost acordat colegilor noştri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, pentru contribuţii deosebite la promovarea limbii franceze şi a valorilor francofoniei în România. La festivitatea desfăşurată la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, cu ocazia Serii Francofoniei, au mai fost premiaţi actorul Ion Caramitru şi coregraful Gigi Căciuleanu.

  • 20 martie – În sala Teatrului Odeon, Radio România Cultural a premiat excelenţa în cultură, în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Au fost acordate premii pe secţiuni – Poezie, Proză, Teatru, Film, Arte plastice, Ştiinţe, Muzică, Educaţie şi Proiecte culturale şi festivaluri.

Au fost acordate şi trei premii speciale: Premiul de Excelenţă i-a fost decernat actorului Ion Caramitru, Premiul Lux Mundi i-a revenit producătoarei Ada Solomon, iar Premiul In memoriam Iosif Sava i-a fost acordat acordat pianistei Alexandra Dariescu.

  • 23 martie – Tot cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical a organizat, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac. Recitalul a fost dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească.

  • 24 martie – S-au împlinit două decenii de când Radio România Muzical a emis pentru prima oară. Unicul post de muzică clasică din țara noastră a încheiat seria evenimentelor dedicate acestei aniversări cu concert extraordinar susţinut de Orchestra Naţională Radio, condusă de Cristian Măcelaru, în care solistă a fost pianista Alexandra Dariescu.

  • 27 martie – Radio România Cultural a lansat campania Scrie de mână! Organizată cu sprijinul sponsorului Parker România, din martie până în iunie 2017, campania are rolul să reamintescă ascultătorilor frumusețea scrisului caligrafic într-un secol al ecranelor.

  • 29 martie – 1 aprilie – Ediția 2017 a Grand Prix Svetozar Stracina, organizat la Bratislava de Radioteleviziunea Slovacă și EBU, a fost câștigată de producția Radio Timișoara „Doine și jocuri”, cu Nucu Pandrea cântând la frunză, acompaniat de un taraf al orchestrei „Cununa transilvană”. Înregistrarea a fost realizată în anul 2016, în timpul Festivalului “Tradiţii la români” de la Timişoara.

Trofeul Grand Prix Svetozar Stracina a fost înmânat managerului Radio Timișoara, Mihai Anghel.

Daniela Băcilă, realizatoare de emisiuni folclorice la Radio Timișoara, este cea care a înregistrat producția câștigătoare, iar înregistrarea din spectacol a fost masterizată în studiourile Radio Timișoara de Valentin Bulat.

  • 30 martie – Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a oferit jurnaliştilor Remus Rădulescu şi Cristian Curte Diploma şi medalia omagială „Sfântul Ierarh Ivireanul”, în semn de „preţuire şi recunoştinţă pentru merite deosebite în păstrarea credinţei ortodoxe şi promovarea culturii creştine.”

Remus Rădulescu este realizatorul emisiunii Lumina credinţei, difuzată la RRA în fiecare duminică la 9.05, iar Cristian Curte realizează Biserica şi societatea, în fiecare miercuri la 21.30.

  • 30 – 31 martie – A avut loc seminarul Serving Communities organizat de Uniunea Europeană de Radio-EBU și Radio România, prin intermediul Reţelei Studiourilor Regionale, la Bucureşti, la Sala Radio.

Reprezentanți din 14 ţări europene au dezbătut, în cadrul evenimentului, subiecte legate de cercetarea audienței, impactul rețelelor de socializare, dezvoltarea emisiunilor pentru comunităţile etnice, digitalizarea și adaptarea programelor la cerințele publicului vizat de posturile regionale.

  • 31 martiie – Horia Bădescu, fost director al Radio România Cluj, a primit Premiul pentru Jurnalism „Nicolae Sever Cărpinişan”, acordat de Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), la cel de-al X-lea Congres Naţional de Istorie a Presei, cu tema Tradiţii ale presei religioase din România, care are loc la Cluj, în perioada 31 martie – 1 aprilie 2017.

  • 4 aprilie – La Colegiul Naţional ”Ion Neculce”, a avut loc lansarea celei de-a treia ediţii a Proiectului „Radio Fiction Desk”, proiect realizat de Radio România prin Centrul Cultural Media – Teatrul Naţional Radiofonic, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu primul workshop din cadrul acestuia, avându-l ca invitat special pe îndrăgitul actor şi profesor Florin Zamfirescu. La acestă întâlnire a participat trupa de elevi-actori, coordonaţi de actorul Radu Stoian şi echipa de realizatori a proiectului. Primul spectacol radiofonic, care a intrat în concurs, a fost realizat după piesa de teatru ”Bacul nu-i sfârşitul lumii”, de Filip Columbeanu.

  • 5 – 9 aprilie – Cea de a XVIII-a ediţie a Caravanei Gaudeamus organizată de Radio România la Cluj-Napoca s-a desfăşurat în prezenţa unui public foarte numeros, dornic să profite de oferta ediţiei. Peste 24.000 de vizitatori, o suprafaţă record de aproape 620 mp de standuri, aproape 90 de evenimente editoriale şi peste 70 de participanţi sunt cifrele care confirmă, încă o dată, statutul de reper al vieţii culturale transilvănene pe care Gaudeamus Cluj-Napoca şi l-a câştigat în cele aproape două decenii de existenţă

  • 10 – 12 aprilie – În pregătirea celei de-a XXVI-a Conferinţe Anuale a PBI (Public Broadcasters International), care a avut loc în zilele de 12 şi 13 septembrie 2017, s-a întrunit la Bucureşti Comitetul Director al PBI. Întâlnirea, prezidată de Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune a avut ca scop stabilirea principalelor direcţii de acţiune, a graficelor de lucru şi a temelor de dezbatere din cadrul celei de-a XXVI-a conferinţe anuale PBI.

  • 11 aprilie – 4 mai – Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo au organizat ediţia a VII-a a Turneului „Pianul Călător” susţinut în mai multe oraşe din ţară de pianistul Horia Mihail, pe un pian de concert, pus la dispoziţie de Radio România.

  • 24 aprilie – Câștigătorii celei de-a XV-a ediții a Premiilor Muzicale Radio România (PMRR) au fost desemnați, în cadrul unui concert-spectacol la Sala Radio, trei dintre cele 15 trofee acordate intrând în posesia Andrei (pentru categoriile cea mai bună piesă feminină, vocea anului și piesa anului).

Pe parcursul serii au fost acordate 15 premii pentru cele mai bune performanțe ale anului trecut în muzica pop, folk, pop-dance și pop-rock, artiști de top ai show bizz-ului românesc și numeroase hituri ale anului 2016 figurând pe lista nominalizaților.

  • 26 aprilie – Plenul Parlamentului a decis respingerea rapoartelor de activitate ale Societății Române de Radiodifuziune (SRR) pe anii 2015 și 2016.

Plenul Camerei Deputaților și Senatului l-a validat apoi pe Georgică Severin pentru funcția de președinte-director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune cu 214 voturi „pentru”, 58 „împotrivă” și o abținere.

  • 8 mai – Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2016, a fost acordat producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune: Biblia neagră a lui William Blake, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfăşurat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

  • 10 – 14 mai – Gaudeamus Oradea 2017, evenimentul cu numărul 99 în seria pe care Radio România a inaugurat-o în urmă cu peste douăzeci de ani şi care a devenit unul dintre cele mai longevive proiecte culturale derulate în ţara noastră – Programul Lectura, a avut loc, în premieră în Piaţa Unirii

  • 12 mai – Orchestra Naţională Radio a sărbătorit Ziua Regalităţii printr-un concert special, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt, cu participarea violonistului Eugen Sârbu, cu participarea Alteței Sale Regale Principesa Maria.

Foto: Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea
  • 14 mai – Continuând seria evenimentelor care marchează activitatea unor personalităţi ale vieţii muzical – folclorice româneşti, Radio România a propus concertul „Hai la joc cu mine”, dedicat apreciatei soliste de muzică populară din peisajul folcloric hunedorean, Mariana Anghel, cu prilejul aniversării a 35 de ani de carieră artistică. Au fost alături de solistă Orchestra de Muzică Populară Radio, condusă de maestrul Adrian Grigoraş şi invitaţii săi.

  • 19 mai – Radio România, prin Teatrul Naţional Radiofonic, obţine o nouă recunoaştere pe plan internaţional, prin calificarea in finala din 19 iunie, la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2017 (Festivalurile Celor mai bune Programe de Radio din Lume, de la New York), cel mai amplu festival de profil, prin numărul de producţii participante din întreaga lume, a spectacolului radiofonic „Pe o vreme ca asta”, de Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican

  • 20 mai – 13 iunie – Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail au participat la cea de-a 7-a ediţie a Turneului Flautul Fermecat, care s-a desfăşurat în şase localităţi. Recitalurile au avut loc sub titulatura Clasic VIP, iar în program sunt lucrări semnate de compozitori aflaţi, de mai bine de două secole, în topul preferinţelor interpreţilor şi melomanilor de pretutindeni: Bach, Beethoven, Haydn, Devienne şi Mozart. Turneul Flautul Fermecat este un eveniment organizat de Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo.

  • 21 – 28 mai – Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio s-au alăturat Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi (SIMN), ediţia cu numărul 27, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate muzicii contemporane din România, prin două concerte.

  • 24 mai – José Arturo Trejo Nava, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statelor Unite Mexicane la Bucureşti, a efectuat o vizită la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune şi a avut o întrevedere cu Georgică Severin, Director General Interimar, şi cu alţi reprezentanţi ai conducerii postului public de radio din România.

  • 25 mai – Peste 100 de copii au participat la atelierul interactiv „Ascultăm şi desenăm poveşti!”, organizat de Editura Casa Radio la Bookfest – Salonul Internațional de Carte, cu sprijinul actriţei Alexandrina Halic, însoţită de tinerii actori de la Teatrul de Animaţie Ţăndărică: Ana Maria Balescu, Cristina Ţane şi Robert Trifan şi de artiştii plastici Cris Radu şi Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată. Moderatorii evenimentului au fost: Daria Ghiu – Editura Casa Radio şi Mirela Nicolae – Radio România Cultural

Foto: Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea

  • 25 – 28 mai – Corul de Copii al Radiodifuziunii Române a participat la Festivalul Vox Mundi, festival coral internaţional de muzică modernă şi contemporană pentru copii şi tineret, ediţia a II-a, organizat la Timişoara de Arhiepiscopia Timişoarei şi Asociaţia Culturală Kratima. Corul de Copii Radio a susţinut trei concerte în cadrul festivalului.

  • 26 mai – Georgică Severin – Director General Interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, a avut întrevedere cu Olga Bordeianu, Preşedinte Teleradio-Moldova, la sediul companiei din Chişinău.

În cadrul întrevederii s-au discutat probleme cu care se confruntă audiovizualul din cele două ţări, identificându-se noi direcţii de colaborare viitoare între cele două instituţii.

  • 28 mai – Sediul central al Agenției Rador a fost plin de bucurie, emoţie şi culoare. Copiii campioni ale căror poveşti au fost prezentate pe www.rador.ro în cadrul proiectului din luna mai „Poveşti cu şi despre copii campioni”, au participat la o inedită gală de premiere.

  • 29 mai – 3 iunie – Radio România a organizat cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică.

Secţia competiţională a festivalului Grand Prix Nova a aliniat 45 de producţii din 26 de ţări în şase zile de audiţii la Mashall Garden Hotel. Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, vineri, 2 iunie.

Festivitatea de premiere a laureaţilor celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custodele Coroanei, a avut loc la 2 iunie 2017, la Palatul Elisabeta. Alături de Principesa Moştenitoare Margareta şi de Georgică Severin, Directorul General Interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, s-a aflat o invitată specială, celebra actriţă de origine britanică Jacqueline Bisset.

Foto: Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea

  • 1 iunie – De Ziua copilului, Orchestra Naţională Radio a propus copiilor, părinţilor şi bunicilor un concert-surpriză la Sala Radio, cu intrare liberă. Sala de concerte a devenit o scenă deschisă, un spaţiu al dialogului jucăuş între muzicieni şi micii spectatori.

  • 1 iunie – București FM a cucerit Orășelul Copiilor cu spectacole de magie, concursuri, ventrilocie şi un concert live. Jocurile Olimpitice, organizate de Mirela Oprea şi Andreea Bratu, i-au adus în faţa celor mici pe Bunicuța Julieta, într-un spectacol de ventrilocie cum nu s-a mai vazut. Nu a lipsit nici Magicianul Antonio, cel care ne-a demonstrat că un magician adevărat aduce magia şi în magica lume a copiilor.

  • 1 iunie – Teatrul Naţional Radiofonic şi Librăria Cărtureşti – Verona au lansat proiectul „Poveşti noi pentru voi”. Invitaţii au ascultat „Domnul de ciocolată” şi au desenat.

  • 8 iunie – Un nou concert al Big Band-ului Radio la Sala Radio, avându-l ca invitat pe muzicianul de origine cubaneză Gilberto Ortega, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor. Concertul a fost dedicat campaniei „Auzul e un dar. Nu-l ignora!”, susţinută de Radio România şi Televiziunea Română şi iniţiată de Asociaţia Audiologilor din România, cu scopul de a atrage atenţia asupra necesităţii unui program de screening auditiv naţional în rândul nou-născuţilor din România

  • 9 iunie – La Palatul Elisabeta, Alteța Sa Regală Principesa Maria a României a onorat profesorii din București și din Județul Ilfov care au câștigat premiile locale la această ediție a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare. Evenimentul a reunit profesorii premiați, reprezentanții Asociației RoRec, ai partenerilor și suporterilor programului. Cu acest prilej, Radio România Regional a devenit ambasador al programului de național de mediu Patrula de Reciclare.

  • 12 iunie – A devenit funcţional noul studio al Radio România Cultural, singurul post de radio din ţară dedicat ştirilor culturale, capodoperelor teatrului şi muzicii

  • 13 iunie – Alina Velea, expert relaţii externe la Direcţia Relaţii Internaţionale a Societăţii Române de Radiodifuziune şi membru al Grupului de Muzică Euroradio – EBU, a fost realeasă preşedinte al grupului Euroradio Notturno pentru următorii doi ani, în cadrul reuniunii care a avut loc la Roma.

  • 20 iunie – Angajaţii SRR au votat pentru alegerea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al instituţiei. Au fost aleşi doi membri titulari şi doi supleanţi, care vor reprezenta salariaţii în CA de pe poziţii individuale şi nu ca reprezentanţi ai altor structuri şi organizaţii.

  • 20 iunie – Senatul a adoptat, în şedinţa plenului, în calitate de for decizional, o propunere legislativă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a SRTv şi SRR, prin care funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie este separată de cea de director general. Noul proiect de act normativ prevede că funcţia de director general se ocupă pe baza unei selecţii de proiecte de management, iar durata mandatului este de 4 ani.

  • 21 iunie – Jurnalistele Mihaela Helmis – realizator la Radio România Actualităţi şi Corina Negrea – realizator la Radio Romania Cultural sunt câştigătoare ale premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România pe 2016 la secţiunea radio. Mihaela Helmis a fost premiată pentru documentarul „Amprente în aur”, din seria Documentarele RRA, iar Corina Negrea pentru emisiunea „Pe frontul vaccinării”.

  • 4 iulie – PNL a atacat la Curtea Constituțională modificarea legii de funcționare a Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune. Pentru o serie întreagă de argumente constituționale și juridice, PNL solicită CCR să declare, în integralitate, neconstituțională această lege care, în opinia PNL, va compromite iremediabil statutul, organizarea și funcționarea celor două servicii publice autonome de interes național, reglementate și de Legea fundamentală a României.

  • 4 iulie – Liliana Ţuroiu, Preşedintele Institutului Cultural Român şi Georgică Severin, Directorul general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune au semnat, la sediul ICR, un Protocol de colaboare între Institutul Cultural Român şi Radio România.

  • 6 iulie – Celebrul comentator sportiv Ilie Dobre, de la Radio România Actualităţi, a intrat pentru a 9-a oară în Cartea Recordurilor, stabilind un nou record mondial la strigatul de gol, fără respiraţie, în studio, timp de 52,3 secunde. Performanţa sa este datată 7 martie 2017 şi a fost atinsă în studioul Radio România, la Bucureşti.

  • 12 iulie – Curtea Constituţională a României a admis sesizarea PNL şi PMP cu privire la modificările aduse de Parlament legilor televiziunii publice şi radioului public, pe care le-a declarat neconstituţionale în parte.

Curtea a admis contestaţia PNL şi PMP în ceea ce priveşte prevederile care obligă membrii consiliului de administraţie să renunţe la calitatea de membru de partid, pe timpul exercitării mandatului.

  • 14 iulie – Cel mai important festival de muzică clasică din lume, BBC Proms, ajuns în 2017 la a 123-a ediţie, s-a desfăşurat între 14 iulie şi 9 septembrie, în Marea Britanie, iar 9 dintre concertele din cadrul acestui celebru eveniment au putut fi ascultate în direct la Radio România Muzical, alte 24 de concerte înregistrate fiind difuzate ulterior în programele Radio România Muzical.

  • 17 iulie – La sediul SRR, Georgică Severin – Director general interimar al SRR şi Bogdan Bârlă – reprezentantul Biroul de Informare al Parlamentului European în România au semnat acordul de colaborare dintre Radio România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE).

  • 17 iulie – În spiritul misiunii sale publice, Radio România a început o campanie de informare a părinţilor despre necesitatea vaccinării copiilor. Timp de două săptămâni, la Radio România Actualităţi, Antena Satelor, Radio România Cultural şi Radio România Regional, ascultătorii au putut afla date despre imunizare şi impactul acesteia asupra sănătăţii.

  • 12 – 16 august – Ediţia aniversară cu numărul 100 a Târgului de Carte Gaudeamus a avut loc în Piaţeta Perla din Mamaia. Evenimentul, componentă a Caravanei GAUDEAMUS, a fost organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa. Printr-o fericită coincidență, în această vară s-au împlinit și 50 de ani de la inaugurarea Radio Vacanța, postul de radio emblemă pentru Litoralul românesc timp de zeci de ani. Dubla aniversare a fost marcată printr-o serie de concerte susținute în premieră la Gaudeamus Litoral de orchestrele Radio România, pe scena amenajată în Piațeta Perla. Au fost trei seri, trei orchestre – Orchestra Naţională Radio, Big Bandul Radio şi Orchestra de Muzică Populară Radio -, mai multe genuri muzicale și un mix cultural (carte și muzică) atractiv și accesibil, prezentat la cele mai înalte standarde.
Foto: Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea

  • 2 septembrie – Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie) s-a deschis oficial printr-o conferință de presă care a avut loc la Sala Palatului. La eveniment au participat: Sergiu Nistor, consilier Președinția României, Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, Georgică Severin, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Mircea Neacșa, Director al canalului de Televiziune TVR 3, Vladimir Jurowski, Director Artistic al Festivalului Enescu, Carmen Lidia Vidu, regizoare, precum și o parte din distribuția Oedipe – baritonul Paul Gay, Felicity Palmer, mezzosoprană, Ruxandra Donose, mezzosoprană, Mihai Constantinescu, Directorul Executiv al Festivalului Enescu și Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen Bank.

După încheierea festivalului, Radio România a primit o scrisoare de mulţumire din partea organizatorilor celei de a XXIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

  • 2 septembrie – Corul de Copii Radio condus de Voicu Popescu, s-a aflat pe scena Sălii Palatului, în cadrul concertului inaugural al ediţiei cu numărul 23 a Festivalului Internaţional „George Enescu” – George Enescu Festival. Opera „Oedipe” de George Enescu a fost interpretată de Orchestra Filarmonicii din Londra dirijată de Vladimir Jurowski, Corul Filarmonicii „George Enescu” pregătit de Iosif Ion Prunner şi soliştii: baritonul Paul Gay (interpretul rolului titular), mezzosoprana Ruxandra Donose, bas-baritonii Willard White şi Christopher Purves

  • 8 septembrie – În cel mai recent val de măsurare a audienţelor radio – valul de vară din 2017 – Radio România Actualităţi îşi menţine poziţia de lider de piaţă, înregistrând şi de această dată cea mai mare valoare a indicatorului Market Share din România la nivel naţional, urban şi în Bucureşti: 12,7% la nivel naţional, 13,1% în mediul urban şi de 14,6% în Bucureşti.

Cota de piaţă a programelor Radio România poziţionează Societatea Română de Radiodifuziune pe locul I în toate cele patru medii de rezidenţă comunicate de Asociaţia pentru Radio Audienţă. Astfel, SRR are cea mai mare cotă de piaţă atât la nivel naţional (29,3%), cât şi la nivel urban (23,5%), rural (39,1%) şi în Bucureşti (19,8%).

  • 11 septembrie – La Hotel Palace – Sinaia, în prezenţa Ministrului Culturii și Identității Naționale, Lucian Romaşcanu, a avut loc Conferinţa Media 2020 cu tema Cooperarea dintre Europa şi Asia în faţa noilor provocări în domeniul media, organizată de Radio România şi de Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU).

Experţi din întreaga lume au vorbit despre modul în care radiodifuzorii de pe toate continentele se raportează la transformările din industria media.

  • 12 – 13 septembrie – La Casino Sinaia, a avut loc cea de-a 26-a Conferinţă PBI 2017 (Public Broadcasters International), întâlnire a difuzorilor publici din întreaga lume organizată de Radio România.

În prezenţa Ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a 26-a întâlniri a difuzorilor publici din întreaga lume.

  • 13 septembrie – Producţia de teatru radiofonic a Radio Romania „Exploziv” de Elise Wilk în regia lui Mihnea Chelaru se află pe lista celor patru producţii finaliste la categoria Drama ale Premiilor Asia-Pacific Broadcasting Union 2017 (ABU 2017). În perioada 25-27 septembrie, la Kuala Lumpur (Malaezia), a avut loc jurizarea finală a premiilor ABU.

  • 13 septembrie – Orchestra Națională Radio şi Corul Academic Radio au concertat la Sala Palatului, sub bagheta dirijorului Lawrence Foster, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu – George Enescu Festival. Pe afiş – opera „Mathis pictorul” de Paul Hindemith, în versiune de concert. Solişti: baritonul Lester Lynch, tenorul Torsten Kerl, contralta Stella Grigorian şi tenorul Norbert Ernst

  • 14 – 24 septembrie – Târgul Gaudeamus Carte Şcolară a revenit în inima Capitalei, în Piaţa Universităţii (esplanada cu statui, bulevardul Regina Elisabeta), pentru ediţia cu numărul 15. Organizat de Radio România (prin Centrul Cultural Media) în fiecare toamnă în preajma debutului de an şcolar, evenimentul este gazda ideală pentru toţi cei care îşi încheie în aceste zile pregătirile pentru acest moment, fie ei elevi, părinţi sau cadre didactice.

  • 15 septembrie – La Grădina Verona a avut loc lansarea oficială a proiectului Audioteca Șeherezadei, iniţiat de Asociația culturală Vis-a-Vis şi susţinut de Radio România Cultural, care se extinde în şcoli şi licee. Începând cu luna septembrie, elevi din opt şcoli şi licee din Brăila, Olt, Neamţ, Vaslui, Bârlad, Huşi şi Bucureşti vor asculta fragmente din opere literare româneşti şi universale, în lectura şi interpretarea actriţei şi iniţiatoarei proiectului, Adriana Moca

  • 18 septembrie – Începând cu această zi, 13 jurnalişti de la Radio Chişinău participă la un stagiu de pregătire la Radio România. Structura programului: câte 2 jurnalişti/stagiu, maxim 15 zile pe lună pentru fiecare stagiu.

  • 18 septembrie – La Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Pictura, a avut loc decernarea Premiilor COPAC 2017, ediţia a II-a, decernate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Premiul juriului pentru jurnalism de sănătate la Gala COPAC 2017 a fost obţinut de colega noastră de la Radio România Actualităţi, Adriana Turea

  • 20 septembrie – 1 octombrie – Teatrul Naţional Radiofonic a participat la cea de-a III-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale, eveniment special în spaţiul cultural românesc, organizat la Chişinău, de Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, cu sprijinul Ministerului Culturii, Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, al Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România şi al Institutului Cultural Român.

  • 27 septembrie – Plenul reunit al Parlamentului României a validat noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune cu 310 voturi pentru şi 11 împotrivă. Cu 233 de voturi pentru şi 24 de voturi împotrivă, Georgică Severin a fost ales Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune

  • 27 septembrie – 1 octombrie – Violoniştii Liviu Prunaru (care cântă pe un Stradivarius „Pachoud” din 1694) şi Gabriel Croitoru (care cântă pe Guarneri „Catedrala” din 1730), alături de pianistul Horia Mihail au suţinut mai multe recitaluri în cadrul unei noi ediţii a Turneulului Duelul Viorilor, un proiect Radio România aflat la ediţia a VII-a. Lor li s-a alăturat soţia lui Liviu Prunaru, violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru şi fiica lui Gabriel Croitoru, violonista Simina Croitoru. Recitalurile au avut loc la Deva, Alba Iulia, Arad şi la Sala Radio din Bucureşti.

  • 3 octombrie – A fost semnat un protocol de colaborare între Ministerul Tineretului şi Sportului, Televiziunea Română, Radio România şi agenţia Agerpres.

Au fost stabilite condiţiile generale de lucru privind derularea protocolului, având ca obiectiv susţinerea sportului românesc, precum şi promovarea strategiilor Ministerului în domeniu.

  • 4 octombrie – Filosoful Mihai Șora și Luiza Palanciuc-Șora au fost invitaţii Ancăi Mateescu, la Radio România Cultural, în cadrul emisiunii „GPS Cultural”
Foto: Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea

  • 6 octombrie – Publicul meloman a avut ocazia de a-i întâlni, în concert la Sala Radio, pe dirijorul Cristian Mandeal şi violonistul Razvan Stoica, alături de Orchestra Națională Radio şi Corul Academic Radio. Editura Casa Radio a prelungit întâlnirea cu cei doi apreciaţi artişti, prin organizarea, în foaierul central al Sălii Radio, a unei sesiuni de autografe oferite pe albumele realizate de Cristian Mandeal şi Razvan Stoica la Editura Casa Radio.

  • 8 octombrie – Primul concert al stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio a fost unul special, publicul aplaudând două orchestre: alături de Orchestra de Muzică Populară Radio, a evoluat şi Orchestra Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

  • 9 – 11 octombrie – Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România a omagiat-o pe marea actriţă Olga Tudorache, la împlinirea vârstei de 88 de ani, organizând audiţia cu public a spectacolului Victoria şi Crocodilul de Ion Costin Manoliu, la Teatrul Metropolis din Bucureşti.

  • 11 – 30 octombrie – Doi muzicieni de excepţie, Răzvan Suma şi Daniel Goiţi, şi două instrumente magice, un violoncel şi un pian, s-au aliniat la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul naţional Vă place Beethoven?, care s-a desfăşurat în 8 oraşe din România: Timişoara, Sfântu-Gheorghe, Alba Iulia, Deva, Bistriţa, Iaşi, Bucureşti şi Piteşti.

  • 17 octombrie – O delegaţie de la Radioteleviziunea cubaneză (Instituto Cubano de Radio y Televisión – ICRT) s-a aflat la Bucureşti la invitaţia Radio România.

Pe parcursul vizitei la Radio România, delegaţia ICRT a vizitat Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Serviciul Patrimoniu Cultural şi Arhive precum şi Camera Ştirilor şi Agenţia RADOR.

  • 23 octombrie – Trupa de elevi actori a Colegiului Naţional “Cantemir Vodă” aflată la repetiţii pentru spectacolul ce va fi înregistrat în cadrul proiectului Radio Fiction Desk, „Ciudatul rol al întâmplării” de Ion Băieşu, în Studioul Teatrului Naţional Radiofonic şi pentru că în această săptămână se desfăşoară proiectul “Şcoala altfel”, au vizitat Radio România. Gazdă le-a fost Renata Rusu, regizor de studio

  • 24 octombrie – București FM a primit Trofeul de Excelență, la cea de-a XXIV-a ediție a Topului firmelor din Bucureşti, manifestare organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, la Sala Rondă a Hotelului Intercontinental, pentru promovarea adevăratelor personalități din România în emisiunea ”Întâlniri Capitale”.

Cu acelaşi prilej, Radio România Actualităţi a primit un premiu de excelenţă pentru promovarea anteprenoriatului românesc.

  • 27 octombrie – Dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi a aniversat 80 de ani de activitate, printr-un concert extraordinar alături de Orchestra Naţională Radio, la Sala Radio. Ilarion-Ionescu Galaţi a debutat, de altfel, la Sala Radio, în urmă cu 64 de ani, în 1953, când a susţinut primul său concert de vioară împreună cu Orchestra Simfonică Radio. Ulterior a devenit un dirijor cunoscut şi foarte apreciat, a susţinut turnee în Europa, Statele Unite şi Asia, şi a colaborat cu solişti de notorietate ai scenei muzicale internaţionale

  • 29 octombrie – Radio România Internaţional (RRI), din cadrul Radio România, serviciul public, a lansat o emisiune experimentală, săptămânală, în limba ebraică, adresată evreilor originari din România şi descendenţilor acestora, dar şi tuturor vorbitorilor de limba ebraică interesaţi de România.

  • 30 octombrie – Radio România Actualităţi şi Radio România Cultural au difuzat spectacolul „64”, inspirat din drama de la Clubul Colectiv, la împlinirea a doi ani de la tragedie. Scenariul radiofonic şi regia artistică sunt semnate de Ilinca Stihi – artist multi-premiat în ţară şi străinătate.

  • 31 octombrie – La Palatul Parlamentului a avut loc Recital de excepţie al Orchestrei de Muzică Populară Radio, dedicat împlinirii a 89 de ani de la prima emisie a postului public de radio

Foto: Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea

  • 31 octombrie – Cu ocazia Zilei radioului Naţional, Radio România Reşiţa, a organizat, în Sala Lira a Liceului de Artă „Sabin Pautza” din municipiul de pe Bârzava, un „Spectacol aniversar Radio România 89″, coordonat de compozitorul, dirijorul şi profesorul universitar Sabin Păutza.

  • 1 noiembrie – La 1 noiembrie 1928, cu 89 de ani în urmă, la ora 17:00, se difuza în eter prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România, cu anunţul: „Alo, alo, aici Radio Bucureşti!”

  • 1 noiembrie – De Ziua Radioului, Big Band-ul Radio a susţinut un recital la Aeroportul Internaţional Otopeni “Henri Coandă”, terminalul nou

  • 1 noiembrie – Cu ocazia împlinirii a 89 de ani de la primul semnal emis în eter, Radio România a organizat Ziua Porţilor Deschise

  • 1 noiembrie – Se împlineşte 1 an de la lansarea programului pentru minorităţi de la Radio Cluj

  • 3 noiembrie – Sărbătoarea Zilei Radioului a continuat, la Sala Radio, cu un concert special al Orchestrei Naţionale Radio dedicat aniversării a 89 de ani de la înfiinţarea radioului public. Momentul este cu atât mai semnificativ cu cât coincide cu aniversarea a tot atâţia ani de la primul concert, sub bagheta dirijorului Mihail Jora, al Orchestrei Simfonice Radio, cea care avea să devină peste ani Orchestra Naţională Radio.

  • 3 noiembrie – Piesa de teatru radiofonic a Radio România, “Exploziv” de Elise Wilk în regia lui Mihnea Chelaru, în care colegul nostru de la Bucureşti FM, Răzvan Ursuleanu, interpretează un rol principal, a câștigat marele premiu la Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, la secțiunea Drama.

  • 10 noiembrie – Orchestra Naţională Radio a propus un concert-eveniment dedicat dialogului cultural între România şi Polonia, care a avut-o ca invitată pe violonista de origine poloneză Marta Kowalczyk, în prezent concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, Elveţia. Organizat în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, concertul a fost programat în preziua aniversării a 99 de ani de la cucerirea independenţei de către Polonia şi a celebrat, în acelaşi timp, 80 de ani de la înfiinţarea primului Institut de Cultură Poloneză la Bucureşti şi de la stabilirea relaţiilor culturale româno-poloneze.

  • 13 noiembrie – Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, în parteneriat cu Teatrul Metropolis din Bucureşti, au organizat, în Cafeneaua radiofonică de la Teatrul Metropolis, audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului: Ovidiu – Exilatul de la Pontul Euxin, o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso

  • 15 noiembrie – Jurnalista Adela Greceanu de la Radio România Cultural a primit premiul pentru reflectarea în mass-media a sănătății mintale, în cadrul Galei Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală. Evenimentul, ajuns la a XI-a ediție, a fost organizat de Fundația ESTUAR, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

Adela Greceanu a realizat pentru Radio România Cultural documentarul “Depresia, boala secolului“, avându-l printre protagoniști pe scriitorul Andrew Solomon, autorul celui mai complex studiu despre depresie, „Demonul amiezii”.

  • 22 – 26 noiembrie – Târgul Internaţional Gaudeamus, eveniment reper al peisajului cultural românesc de aproape un sfert de secol a avut loc în acest an în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Invitatul de onoare al ediţiei a fost Uniunea Europeană, prin intermediul Reprezentanţei Comisiei Europene, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost îndrăgitul scriitor şi om de radio Matei Vişniec.

Numărul mare al participanţilor (peste 300), al evenimentelor pe care târgul le-a găzduit (peste 800) şi al vizitatorilor – peste 125.000 – care egalează recordul înregistrat la ediţiile precedente, reconfirmă statutul evenimentului şi sloganul sub care s-a desfăşurat şi în acest an: Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio din România.

Foto: Răzvan Moceanu
Foto: Răzvan Moceanu

  • 26 noiembrie – Radio România, prin toate posturile sale naţionale şi regionale, a transmis în direct concertul-eveniment care marchează debutul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri din 1918, eveniment organizat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale din Bucureşti.

  • 28 noiembrie – Producţia Teatrului Naţional Radiofonic “Moartea lui Ticu haiduc, de fuste” a obţinut Menţiunea Specială a Juriului la categoria Mini-Drama, în cadrul ABU SONIC Festival ediţia I, desfăşurat în perioada 27-29 noiembrie şi organizat de ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union) în parteneriat cu RRI (Radio Republik Indonesia).

  • 1 decembrie – Orchestra Națională Radio a susţinut un concert dedicat Zilei Naţionale a României, dirijor Vladimir Vlad Conta, solist Viniciu Moroianu. În pauza concertului, în foaierul Sălii Radio, a fost lansat albumul „Dinu Lipatti – Compozitor”, cel mai recent disc realizat de Editura Casa Radio, un omagiu adus marelui muzician român de la a cărui naştere s-au împlinit 100 de ani în martie 2017.

  • 1 decembrie – Militarii români aflaţi în Afganistan, la baza militară de la Kandahar, au participat, de Ziua Naţională a României, la vernisarea expoziţiei de fotografie organizată de Radio România Actualităţi, primul eveniment de felul acesta care are loc în baza militară.

E vorba de 50 de fotografii realizate în ultimii ani în Afgansitan, de către corespondentul RRA Ilie Pintea, şi grupate sub titlul: „Chipuri ale războiului”, iar expoziţia este dedicată memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, ucis la 15 septembrie, într-un atac al insurgenţilor

  • 6 decembrie – Documentarul Când corupţia ucide, semnat de Dan Vasiliu, realizatorul matinalului Espresso de la Radio România Cultural, a obţinut Marele Premiu al Documentarului de Radio, acordat de Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune (URTI).

  • 8 decembrie – În memoria Regelui Mihai I al României, Orchestra Naţională Radio a modificat programul concertului care a avut loc la Sala Radio. Sub bagheta dirijorului Matthias Manasi, programul serii a inclus, în prima parte, Poemul op. 25 pentru vioară şi orchestră, de E. Chausson, Romanţa op. 50 în fa major pentru vioară şi orchestră, de L. van Beethoven şi Meditaţie din opera Thaïs de Jules Massenet. Solistul invitat al primei părţi a fost violonistul Alexandru Tomescu.

În partea a doua a concertului, Orchestra Naţională Radio, alături de Corul Academic Radio, condus de Ciprian Ţuţu, a interpretat Recviemul în re minor, op. 48 de G. Fauré, cu participarea sopranei Veronica Anuşca şi a baritonului Ştefan Ignat.

  • 9 decembrie – Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, a invitat publicul de toate vârstele la un concert extraordinar de colinde de Crăciun din toate colţurile lumii. Concertul a fost acompaniat la pian de Magdalena Faur, Răzvan Rădos a fost dirijor invitat, iar Alexandru Anastasiu a realizat elementele de percuţie

  • 11 decembrie – Teatrul Naţional Radiofonic a organizat, la Teatrul Dramaturgilor Români, audiţia cu public a spectacolului Doaga, de Doru Moţoc, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu. În distribuţie: Gabriela Popescu, Ioana Calotă, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu, Daniel Badale, Mihai Dinvale, Dan Aştilean, Ionuţ Kivu, Vasile Manta. Regia de montaj: Monica Wilhelm şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: Vasile Manta. Regia muzicală: Patricia Prundea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihai Lungeanu.

  • 14 decembrie – Sala de evenimente a restaurantului Yiamas din satul Drâmbar, comuna Ciugud, judeţul Alba, a găzduit cea de-a XI-a ediţie a galei „Best of Business”, în cadrul căreia s-au acordat distincții pentru recunoașterea și susținerea celor mai valoroși promotori ai economiei județului Alba. La eveniment a fost invitat şi reporterul pentru judeţul Alba, Cezar Firu, căruia i-a fost conferită distincţia „Best of Business 2017”, pentru promovarea mediului de afaceri din judeţul Alba, pe postul public de radio.

  • 15 decembrie – Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio au onorat memoria Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, la Sala Radio. Orchestra şi corul au interpretat lucrarea Un Recviem German, op. 45, de Johannes Brahms. La pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul Cristian Mandeal, iar soliştii invitaţi ai serii au fost soprana Cristina Grigoraş şi baritonul Balla Sándor. Corul Academic Radio a fost pregătit de Ciprian Ţuţu.

  • 17 decembrie – Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio au adus magia colindelor la Sala Radio, într-un concert de Crăciun pentru copii. Inspirat deopotrivă de atmosfera Crăciunului şi de copilărie, programul i-a cucerit pe cei mai mici spectatori: concertul a debutat cu Carnavalul animalelor, de C. Saint-Saëns, urmat de colinde româneşti şi de cântece tradiţionale de Crăciun din folclorul francez, ucrainian, venezuelean şi afro-american. La pupitrul dirijoral s-a aflat Cristian Oroşanu, iar Corul de Copii Radio a fost pregătit de Voicu Popescu.

Răzvan Moceanu