2017. december 20

Az 1989-es forradalom hőseire emlékeztek Bukarestben

 Szerdán, Bukarestben hódolattal adóztak az 1989. decemberi forradalom hőseinek emléke előtt. A Cenuşa krematórium előtt felállitott kopjafánál virágkoszorúkat helyeztek el, mig Popesti-Leordeni-en, a temesvári Mártirok Emlékművénél gyászistentiszteletet tartottak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.20)

 Románia gazdaságának készen kell állnia még az eurózónához való csatlakozás előtt

 Erről, valamint az Európai Bizottság által múlt héten ismertetett intézkedéscsomagról,  amely műszaki segélyt nyújt az eruóövezethez csatlakozni óhajtó uniós tagállamoknak, Corina Creţu európai biztos beszélt a Bukarestben szervezett lakóssági találkozón. „Tudomásom szerint a Román Nemzeti Bank és a hatóságok  már évek óta arra készülnek, hogy Románia belépjen az eurózónába, de ehhez a gazdaságnak nagyon jól fel kell készülnie”, hangsúlyozta Corina Creţu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.20)

 Az ellenzék megfellebbezi a birák és ügyészek jogállására vonatkozóan elfogadott törvénymódositásokat

 Az ellenzék bejelentette, hogy az Alkotmánybiróságon megfellebbezi a birák és ügyészek jogállására vonatkozóan a Szenátus által, döntő fórumként, elfogadott törvénymódositásokat. Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátor kihangsúlyozta, hogy megvitatás és jóváhagyás végett a Parlament elé terjeszett törvénytervezeteket korábban elemezték a szakma képviselőivel és szervezeteivel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.20)

 Rendőrök tűntettek a belügyminisztérium székháza előtt

 A rendfenntartó rendszer alulfinanszirozása miatt tűntettek szerdán a rendőrök a belügyminisztérium székháza előtt.  A tiltakozók elégedtelenségüknek adtak hangot a logisztikai felszerelés- és személyzethiány, valamint egyes rendőrségi székház katasztrófális helyzete miatt is. A belügyminisztérium szerda reggel nyilvánosságra hozott közleményében közölte, hogy átveszti a tiltakozók követeléseit és miután elemzi, a rendőrök képviselőivel együtt megvitatja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.20)