Doamna Corina Șuteu, Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor

Doamna Corina Șuteu, consultant cultural internațional, critic de teatru și manager cultural, a fost distinsă cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Ofițer de către doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 20 decembrie, la Reședința Franței.

 „Este într-adevăr o recunoaștere reală pe care intenționăm să o exprimăm în această seară pentru întregul dumneavoastră parcurs, atât de apropiat întotdeauna de Franța, cât și  pentru rolul dumneavoastră  în schimburile artistice și intelectuale cu România”, a declarat Ambasadoarea Franței în România.

„În Franța am învățat sensul concret al conceptului de « democrație». Am devenit un adevărat european, în sensul cel mai profund al termenului, și datorită acestei societăți, pentru care cultura și educația reprezintă fundamentul cetățeniei”, a declarat la rândul său doamna Corina Șuteu.

Cariera doamnei Corina Șuteu a început în România, ca director al UNITER și Theatrum Mundi, apoi a continuat în Franța (11 ani) și la  New York (7 ani) unde și-a construit o amplă carieră că formator, inițiator și director de instituții și programe culturale, expert european și consultant în management și politici culturale.

A condus  în Franța  Masteratul european în managementul culturii al Școlii de comerț de la Dijon pentru nouă ani, începând cu 1995, a fondat asociația și programul ECUMEST, dedicat formării de profesioniști în domeniul managementului cultural în regiunea Balcanilor și Europei Centrale, a fost președinte al Forumului Rețelelor culturale Europene al Consiliului Europei, co-fondator al programului Policies for culture ( Fundația Europeană pentru cultură – Amsterdam) și director, la New York, timp de șapte ani, al Institutului Cultural Român și președinte al filialelor EUNIC SUA.

A fost fondator și președinte al asociației FilmETC și al festivalului de film românesc de la Lincoln Center, Making Waves, pe care îl conduce de doisprezece ani. În 2014-2015 a fost senior expert pentru strategia culturală a orașului București, fondator al festivalului de film documentar Farad (Arad) și, în 2015, coordonator general al „Darwin’s Room”- expoziția pictorului Adrian Ghenie la Bienală de la Veneția. A predat timp de cincisprezece ani la universități din Europa în calitate de profesor invitat și a publicat în presa internațională de specialitate mai mult de 80 de articole și rapoarte despre sistemul și politicile culturale europene,  a co-editat volumul „Arts Politics and  change” (Boekmanstichting Amsterdam) și este autor al studiului comparativ despre educația în management cultural în Europa „Another Brick în the wall”.

În perioada mai – decembrie 2016, doamna Corina Șuteu a fost ministru al Culturii.

În prezent Corina Șuteu este consultant cultural internațional și dezvoltă, împreună cu cei mai apropiați colaboratori ai săi,  programele asociației FIlmETC și ale spațiului Insula 42. Ea este membră în boardul Ovidiu Ro și în cel al Fundației Principesa Margareta.