Va fi discutat proiectul de lege care ar urma să stabilească statutul de personalitate juridică de utilitate publică al Casei Regale

Proiectul de lege care ar urma să stabilească statutul de personalitate juridică de utilitate publică al Casei Regale va fi discutat, astăzi, într-o şedinţă a Coaliţiei PSD-ALDE, care ar urma să se desfăşoare de la ora 11:00. Guvernul nu a formulat încă un punct de vedere privind acest proiect, însă opinia personală a premierului Mihai Tudose este că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în proprietatea şi administrarea statului român după decesul Regelui Mihai I, iar familia regală să locuiască în altă parte.

Mihai Tudose: La Guvern încă nu a ajuns pe ordinea de zi. Probabil că va fi ceva de genul următor de la Guvern: utilitate publică pentru Casa Regală, da, ca şi fundaţie. În ceea ce priveşte drepturile urmaşilor ca şi la nivel de urmaş de şefi de stat, nici la alţi şefi de stat nu avem aceste drepturi. Iar în ceea ce priveşte Palatul Elisabeta, să aibă statul şi folosinţa fiindcă sunt o mulţime de întrebuinţări pentru acest palat, Casa Regală având alte domenii regale în toată ţara.

Realizator: Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, precizează că în proiectul de act normativ care va fi discutat astăzi se propune ca palatul să rămână în proprietatea statului, dar se oferă Casei Regale posibilitatea de a-l folosi.

Călin Popescu-Tăriceanu: În proiectul pe care l-am depus nu se schimbă statutul juridic al Palatului Elisabeta. Proiectul nu face decât să recunoască o dată în plus rolul pe care l-a avut monarhia şi Casa Regală în România într-un mod concret şi util pentru România. Eu îmi doresc ca urmaşii Regelui Mihai, Casa Regală a României, să poată în continuare să reprezinte România, prin acţiunile pe care le face să ajute România, aşa cum a făcut-o nu cu foarte mult timp în urmă, înainte de aderarea României la Uniunea Europeană şi la NATO, când, cu toţii ştim, Casa Regală şi-a adus o contribuţie deosebită./lbadiu/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 decembrie