Vitalie Pârlog este noul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova

Parlamentul de la Chişinău l-a numit astăzi pe fostul ministru al justiţiei din guvernarea comunistă de la jumătatea anilor 2000, Vitalie Pârlog, în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Candidatura acestuia a fost contestată de deputaţii din opoziţie, iar experţii denunţă faptul că acesta va servi intereselor actualei guvernări.
Candidatura lui Vitalie Pârlog a fost propusă de un grup de deputaţi din coaliţia de guvernare. Pe de altă parte, opoziţia a denunţat faptul că acesta este implicat politic şi a candidat la ultimele alegeri parlamentare pe listele Partidului Comuniştilor. Preşedintele Comisiei pentru securitate, deputatul liberal Roman Boţan şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de activitatea lui Pârlog în calitate de ministru al justiţiei, amintind de deciziile judecătoreşti ilegale şi de maltratările din penitenciare a protestatarilor, după protestele din aprilie 2009, de la Chişinău.
Roman Boţan: „Toată lumea – şi este binecunoscu acest fapt – ţine minte de aşa numitele „coridoare ale morţii”, de tineri judecaţi în comisariate, de decedaţi, iar aceste cazuri încă rămân sub semnul întrebării. Iar în calitate de director sper să depuneţi toate eforturile, în limitele competenţelor care atribuite serviciului pentru a elucida aceste cazuri”.
Vitalie Pârlog a declarat că nu mai este implicat în politică din 2014, chiar dacă a candidat atunci la funcţia de deputat pe listele Partidului Comuniştilor. El a evitat să se refere la dosarul protestelor din 7 aprilie 2009, dar a declarat că a acţionat în conformitate cu legea.
Vitalie Pârlog: „Nu aş fi vrut acuma să revin la evenimentele de la 7 aprilie 2009, fiindcă dacă vor genera aceste discuţii nu se va ajunge nici până mâine nici poimâine să închidem de fapt aceste dezbateri. Cel puţin vreau să remarc un singur lucru: atitudinea, poziţia pe care am avut-o atunci, în perioada respectivă a fost una în strictă conformitate cu prevederile legii”.
Relaţia dintre Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, aflat la guvernare şi anumiţi fruntaşi comunişti are un istoric, fapt ce explică numirea lui Vitalie Pârlog în funcţia de director al Serviciului de Securitate, consideră analistul politic Vlad Ţurcanu. Astfel, atenţionează expertul, noul director al SIS ar putea fi dependent politic de majoritatea parlamentară, iar deciziile şi acţiunile sale ulterioare ar putea fi luate în funcţie de priorităţile acestuia. El a observat în acelaşi timp că preşedintele a fost exclus din procesul de alegere a directorului SIS, fiind cunoscute reflexele antinaţionale ale lui Igor Dodon.
Vlad Ţurcanu: „Din acest proces este exclus preşedintele Republicii Moldova, el fiind lipsit de o prerogativă extrem de importantă, ceea ce poate însemna că directorul SIS va fi în continuare dependent politic de o majoritate parlamentară, iar deciziile şi acţiunile sale ulterioare vor trebui luate înţelegându-se cam care ar fi priorităţile acestei majorităţi parlamentare. Deci din punct de vedere democratic ar fi de discutat aici. Dar ştiind reflexele antinaţionale ale lui Igor Dodon, s-a ajuns la această decizie, tocmai pentru ca Igor Dodon să fie exclus din procesul decizional”.
Vlad Ţurcanu, fost consilier prezidenţial, a mai amintit că fostul director al SIS Mihai Bălan a promovat o nouă strategie de securitate a Republicii Moldova, respinsă de Igor Dodon şi care nu a mai ajuns să fie votată în parlament. El a indicat că în anumite cercuri politice se doreşte prezervarea unei situaţii care nu cadrează cu interesele naţionale ale Republicii Moldova./menescu

RADio ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 decembrie)