Perspective electorale pentru Italia

Senatul italian a adoptat astăzi bugetul pe anul viitor. Este ultima decizie importantă pentru actuala legislatură, în condiţiile în care pe 4 martie sunt programate alegerile legislative anticipate.

Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – Cu 140 de voturi pro şi alte 94 contra, s-a votat astăzi, la Roma, bugetul de 20,4 miliarde de euro pe anul 2018, cu norme noi în lupta împotriva sărăciei, ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, acorduri asupra pensiilor şi reînnoirea contractului de muncă. La şase zile după adoptarea acestui proiect de lege, preşedintele Republicii Italiene, Sergio Matarella, ar putea dizolva parlamentul în vederea alegerilor, stabilite pentru 4 martie 2018.

Va fi un an foarte greu, cu atât mai mult cu cât formarea noului executiv nu va fi deloc simplă. Formaţiunea extremistă Liga Nordului şi partidul de centru-dreapta „Forza Italia”, al lui Silvio Berlusconi, sunt creditate cu câte 14,5% din opţiunile de vot, împreună cu restul formaţiunilor de dreapta ajungând la 35,5%.

De partea cealaltă, fostul premier Matteo Renzi speră că va obţine un nou mandat în Partidul Democrat, aflat încă la guvernare, deşi este cotat cu doar 27% din opţiuni şi vine în urma mişcării populiste „5 stele”, creditată chiar cu 28%./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie