Crăciun îndoliat la Castelul Regal de la Săvârşin

Crăciun în doliu la Castelul Săvârşin, reşedinţa preferată a regelui Mihai I. Membrii Familiei Regale se află la castel, însă în acest an nu au primit colindători, aşa cum era tradiţia – cu o singură excepţie: dubaşii de la Săvârşin, care doar au păstrat un moment de reculegere şi au aprins o lumânare în memoria fostului suveran al României.

Reporter: Loredana de Mayo – Crăciunul e trist la castelul regal de la Săvârşin. E primul fără Regele Mihai I, dar sunt primele sărbători de iarnă în care toate fiicele regelui sunt împreună la castelul de la Săvârşin în acelaşi moment.

Familia Regală i-a primit pe dubaşi în piaţa cu fântână din incinta satului regal. Dubaşii şi-au amintit de sărbătorile când erau întâmpinaţi la castel chiar de Regele Mihai. Acum, fără Majestatea Sa, totul e trist.

-: E trist, pentru că Majestatea Sa Regele Mihai I al României a fost alături de noi în fiecare Crăciun, iar pierderea e chiar dureroasă pentru noi.

-: În 2013, când a fost la Săvârşin, Majestatea Sa era foarte fericit şi bucuros că ne-a văzut. Am dat mâna cu el aproape toţi.

Reporter: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, le-a mulţumit tuturor românilor pentru ataşamentul faţă de Regele Mihai şi a dat asigurări că tradiţia Familiei Regale va fi continuată.

MS Margareta: Au fost foarte iubiţi de Rege. Au făcut un gest minunat că au venit aici să-l omagieze. Este un fel de simbol pentru noi, că noi încă suntem aici. Regele i-a iubit foarte mult şi pentru asta am vrut să fim împreună.

Reporter: La intrarea pe Domeniul Regal de la Săvârşin, cartea de condoleanţe rămâne deschisă chiar şi în zilele de Crăciun. Alături se află portretul Regelui Mihai I şi o candelă ce stă aprinsă până la împlinirea celor 40 de zile de mare doliu.

Familia Regală va participa, în a doua zi de Crăciun, la slujba de dimineaţă oficiată în biserica ortodoxă din comuna arădeană./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 decembrie