Omul Anului 2017 la Radio România Internaţional

Marea jucătoare română de tenis Simona Halep, devenită numărul 1 mondial, a fost desemnată „Omul Anului 2017 la RRI”, în cadrul tradiţionalei anchete de opinie lansate printre ascultătorii şi utilizatorii de Internet din lume ai acestui post de radio.

„Ne face să fim mândri când câştigă, ne întristează când pierde!”, scria Santa Al Djika, din Macedonia (FYROM). „Ce o caracaterizează pe Simona Halep, ca să fie un exemplu?” – se întreba ascultătorul RRI, care a oferit şi o listă de răspunsuri proprii: muncă, progres constant, răbdare, ambiţie, modestie, naturaleţe, spontaneitate, umor, iubire, respect. Iar Dumitru Pelican, din România, îşi motiva astfel opțiunea: „Un vis împlinit! Simona Halep este numărul 1 mondial! Pentru mulți părea un obiectiv irealizabil. Simona a crezut că se poate, a muncit enorm, și-a îmbunătățit serviciul, a continuat să spere și a devenit, astfel, prima sportivă din România care obține această poziție de lider mondial! La băieți, se știe, a fost Ilie Năstase! Un succes istoric, așteptat de milioanele de români care au continuat să creadă în Simona!”

Printre politicienii propuşi „Omul Anului 2017 la RRI” s-au aflat președinții american, Donald Trump, rus, Vladimir Putin, francez, Emmanuel Macron, chinez, Xi Jinping, și român, Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, premierii canadian Justin Trudeau, japonez, Shinzo Abe, din Bangladesh, Sheikh Hasina, ori Chris Christie, guvernatorul statului New Jersey. A primit nominalizări şi Papa Francisc. Nominalizări au mai primit, între alții, Regele Mihai I al României, care a încetat recent din viaţă, la 96 de ani, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ori prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman. ”Om al Anului”, dar cu semnul minus, pentru influența negativă avută, a fost nominalizat liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Am primit de la dvs. și nominalizări colective: femeile din zonele de conflict, pentru forța de a face față provocărilor și situațiilor dificile cu care se confruntă, respectiv toate femeile din lume care luptă pentru eliminarea violenţei împotriva lor, dar și echipele de fotbal ale Egiptului, Marocului, Tunisiei și Arabiei Saudite, pentru calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia.

Alte nominalizări, din afara sferei politice: trupa rock „Agatha Christie”, ciclistul slovac Peter Sagan, renumitul fizician Stephen Hawking, cantautoarea Karen Chisholm ori … robotul Sophia. (Eugen Cojocariu)/cionescu/lbadiu