Irlanda sprijină aderarea Balcanilor de Vest la UE şi intrarea Bulgariei în zona euro

„Irlanda sprijină aderarea Balcanilor de Vest la UE şi intrarea Bulgariei în zona euro”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar, după întâlnirea cu premierul bulgar, Boiko Borisov, la Sofia. Cei doi prim-miniştri au dezbătut viitorul Uniunii Europene, schimbările care vor avea loc după Brexit, preşedinţia bulgară a Consiliului UE şi alte subiecte de actualitate de pe agenda europeană. Ei au discutat, de asemenea, aprofundarea parteneriatului comercial şi economic dintre Bulgaria şi Irlanda, cooperarea eficientă în domeniul afacerilor, intensificarea schimburilor bilaterale de mărfuri şi investiţii, creşterea numărului de turiştii irlandezi în Bulgaria.

Leo Varadkar a precizat că este pentru prima dată în 13 ani când un prim-ministru al Irlandei vizitează Bulgaria şi şi-a exprimat satisfacţia legată de faptul că Bulgaria a preluat preşedinţia Consiliului UE, asumându-şi mari responsabilităţi. „Aşteptăm să influenţati agenda Europei, dar şi să demonstraţi ce poate face Bulgaria în Europa. Aveţi un program foarte ambiţios, iar Irlanda se angajează să lucreze pentru succesul dumneavoastră”, a spus el.

La rândul său, premierul Boiko Borisov a afirmat că nu există probleme nerezolvate între Bulgaria şi Irlanda, ci doar prietenie şi dorinţa de a coopera, subliniind importanţa temei privind integrarea Balcanilor de Vest. „Suntem uniţi printr-un scop comun – o Europă stabilă, întreagă şi mai puternică, cu toate dificultățile pe care le avem în prezent. Credem că împreună vom putea să le depăşim prin voinţă şi dorință”, a mai spus premierul Boiko Borisov./ddaniela/pvelisar

www.focus-news.net – 6 ianuarie