Algele din Marea Neagră, inofensive pentru sănătatea oamenilor

Algele din Marea Neagră nu reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor sau a vieţuitoarelor marine – afirmă specialiştii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa. Îngrijorarea oamenilor a apărut după ce în presă s-a vorbit despre o toxină produsă de algele microscopice din Marea Neagră care ar putea fi absorbită uşor de fructele de mare, care ajung apoi în farfuriile noastre.
Cercetătorul Laura Boicenco de la Institutul „Grigore Antipa” a declarat pentru Radio România Constanţa că doar în cazul unor dezvoltări masive toxinele pot fi acumulate în specii precum moluşte, midii sau peşti, dar nu este cazul în Marea Neagră:

Laura Boicenco: Aceste specii de microalge au existat dintotdeauna pe litoralul românesc şi în Marea Neagră. Ele au un potenţial toxic, în schimb la litoralul nostru nu au dat dezvoltări atât de mari astfel încât să producă cantităţi suficiente de toxine care să se acumuleze în lanţul trofic şi în organismele care sunt destinate consumului uman. Deci, interesul pentru acest subiect nu a existat la Marea Neagră.

Realizator: Specialiştii spun că de vină pentru apariţia algelor toxice este poluarea, iar soluţia ar fi reducerea acestui fenomen./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 ianuarie