2018. január 8

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamenthez a testnevelés- és sporttörvényt módositó és kiegészitő tervezetet

Klaus Iohannis államfő felülvizsgálás végett hétfőn visszaküldte a parlamenthez a testnevelés- és sporttörvényt módositó és kiegészitő tervezetet. A jogszabálytervezet a nagy teljesitményű sportolók tevékenységeinek megfelelő körülmények közötti biztositására, a sporttevékenységek helyi önkormányzatok általi finanszirozására, valamint a sport bázisokra és felszerelésekre vonatkozó normákra utal. Az államfő szerint a dokumentum egyes rendelkezései nem elég világosak és nem előreláthatóak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

A liberálisok elmarasztalják a szociáldemokraták közömbösségét a romániai magyar szervezetek nyilatkozataival szemben

A liberálisok elmarasztalják a szociáldemokraták által tanusitott közömbösséget a romániai magyar szervezetek nyilatkozataival és cselekvéseivel szemben. Gigel Ştirbu képviselő, a parlament kultúrális bizottságának elnöke szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) ezáltal tanubizonyságot tesz arról, hogy nem törődik a kormányzással és a nemzet érdekeivel. A liberális képviselő úgy vélte, hogy a Nagy Egyesülés Centenáruma megünneplését a kormánykoalició első számú feladatának kellene, hogy tekintse, mivel ellenkező esetben a három magyar szervezet akciói beárnyékolják az ünnepet. Gigel Ştirbu egyben rámutatott arra is, hogy a három magyar szervezet Magyarország kormánya részéről több mint 100 millió euró támogatásba részesül, ami sokkal nagyobb a román kormány által a Nagy Egyesülés századik évfordulójának megünneplésére szánt összeghez képest, jegyzi meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Megállapodást írt alá az autonómia-elképzelések összehangolásáról az RMDSZ, az MPPés az EMNP

Megállapodást írt alá hétfőn Kolozsváron az autonómia-elképzelések összehangolásáról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. A közös állásfoglalás három autonómiaformát javasol, nevezetesen: a tömbben élő magyarok számára területi autonómiát, az elszigetelt magyar többségű településeknek önkormányzati autonómiát és a vegyes lakosságú területeken élő magyaroknak kulturális autonómiát, hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.”Az autonómia a megoldás kulcsa. Amiképpen az autonómia megoldást jelent Európa számos országában, megoldást kell jelentenie Romániában is”, fűzte hozzá Kelemen Hunor. A hármas megállapodás aláirására a kolozsvári Nyilatkozat 25-ik évfordulója alkalmából került sor. A Nyilatkozat az első olyan hivatalos dokumentum, amelyben az erdélyi magyarok megfogalmazták autonómiaigényüket, közölte a román rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

A PNL a PSD-ALDE kormánykoalició munkáját elemzi; a konklúziókat a jövő héten közli

A Nemzeti Liberális Párt (PSD) a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalició munkáját elemzi. A PNL Végrehajtó Bizottságának hétfői ülése után bejelentette, hogy a konklúziókat a jövő héten közli. A legutóbbi nyilatkozataik szerint a liberálisok úgy vélik, hogy a kormány nem tett eleget igéreteinek és a kormányátalakitás nagyon fontos.Ludovic Orban liberális elnök közlése szerint a jövő héten befejezik „A PSD-kormányzás fekete könyve – Egy elveszitett év Románia szempontjából” elnevezés alatt készülő elemzést és ugyancsak a jövő héten hozzák nyilvánosságra a PNL célkitűzéseit a követező parlamenti ülésszakban, melyek között szerepel Liviu Dragnea képviselőházi elnök leváltása is. A PNL Végrehajtó Bizottsága elhatározta, hogy támogatja a családorvosok követeléseit és azt javasolja, hogy az Egészségbiztositási Pénztárt költségvetéséből 10%-ot utaljanak át ennek az ágazatnak. A liberális elnök az autonómia-elképzelések összehangolása érdekében hétfőn az RMDSZ által is aláirt megállapodásról azt mondta, hogy ez mindössze választási kampánytéma, esély nélküli kezdeményezés.”Határozottan elutasitjuk. A területi autonómia koncepciója nem létezik a demokratikus rendszerekben. Románia azon országok egyike, amely legtöbb jogot biztosit a a hazai nemzeti kisebbségeknek”, hangsúlyozta a PNL vezetője. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)/rganciu