Istoricul Georgeta Filitti spune Poveştile Unirii la Radio România Cultural

În Anul Centenar, istoricul Georgeta Filitti spune la Radio România Cultural povestea naşterii naţiunii române unite.

Pornind de la vremurile apăsătoare din 1916, când, după o perioadă de neutralitate de doi ani, România intră în război, traversând viaţa cotidiană din acea perioadă şi ajungând până la momentul 1 Decembrie 1918, ascultătorul va trece prin toate punctele cheie ale Unirii.

Fiecare poveste va putea fi ascultată joia, de la ora 16:00, în emisiunea Iclasă, şi sâmbăta, în emisiunea Espresso de week-end, de la ora 7:15, dar şi online, pe www.radioromaniacultural.ro.

Vremuri apăsătoare, prima poveste a Unirii, spune cum a intrat România în război, în august 1916, de partea Antantei. Sunt amintite bătăliile devenite legendare de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti, din vara anului 1917, cooperarea cu misiunea militară franceză, personajele principale şi tratativele de la începutul anului 1918. Prima pagină din istoria a ceea ce avea să devină România Unită.

Georgeta Filitti este profesor doctor, unul dintre cei mai îndrăgiţi lectori ai Fundaţiei Calea Victoriei. În 2010 a ţinut o serie de conferinţe sub titlul: Istoria românilor prin familii, despre familii boiereşti de seamă, iar în 2011-2012 a conferenţiat pe tema În vizită la palatul/conacul/casa…, găzduite de diverse clădiri de patrimoniu pline de istorie – Palatul Cotroceni, Palatul BNR, Palatul Cantacuzino, Palatul Ghica-Tei, Palatul de Justiţie, Palatul Suţu, Palatul Cesianu-Racoviţă, Casa Titulescu, Casa Monteoru-Catargi, Casa Capşa etc.

La 24 octombrie 2012 a fost decorată de Majestatea Sa Regele Mihai I cu Medalia Crucea Casei Regale a României pentru “activitatea sa prodigioasă ca istoric al societăţii, moravurilor şi tradiţiilor intelectuale româneşti”, pentru „promovarea integrării culturii şi societăţii române în spaţiul european, prin redescoperirea legăturilor permanente, umane, comerciale, juridice dintre estul şi vestul european” şi pentru că prin activitatea sa „promovează cercetarea autentică, punând în faţă adevărul istoric”.