BLOOMBERG: România se apropie de prima majorare a ratei dobânzilor din ultimul deceniu

Începând din 8 ianuarie, banca centrală
are şanse sporite
de majorare a ratei

Economia se numără printre cele mai puternice
din UE pe fondul unei inflaţii în creştere

România se apropie de prima majorare a ratei dobânzilor după aproape un deceniu, în timp ce inflaţia reacţionează, iar economia acestei ţări balcanice înregistrează una dintre cele mai rapide dezvoltări de pe continent.

În timp ce 10 dintre cei 13 economişti chestionaţi pe parcursul unui sondaj efectuat de Bloomberg afirmă că, luni, banca centrală va menţine costul împrumuturilor la rata-record de 1,75%, cinci dintre ei prevăd o creştere de 2 procente. Analiştii sunt de acord că, chiar dacă nu în această săptămână, evenimentul va surveni cândva în decursul primului trimestru al anului. O decizie era prevăzută la Bucureşti în jurul prânzului, după conferinţa de presă a guvernatorului Mugur Isărescu.

În privinţa majorării costurilor de împrumut, România se apropie tot mai mult de Republica Cehă şi de Regatul Unit, deşi Isărescu avertizează că o majorare a ratelor înaintea Băncii Centrale Europene riscă „să evapore” capitalul străin şi să afecteze stabilitatea financiară. Dar banca centrală nu are la dispoziţie prea multe opţiuni: în noiembrie, inflaţia s-a accelerat cel mai mult după mai bine de patru ani, în timp ce reducerea impozitelor şi majorarea salariilor din sectorul public au făcut ca, în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, creşterea ecnomică să ajungă la o creştere anuală de 8,8%.

„Accelerarea inflaţiei îi va face pe strategi „să apese pe trăgaci” începând chiar din această lună, a declarat vineri, într-un mesaj transmis prin email, Marcin Kujawski, un economist din Londra de la Nomua International Plc. „Dar decizia ar putea fi luată rapid din cauză că investiţiile rămân moderate în pofida impresionantei creşteri econmice bazate însă pe consum”, a mai spus el.

Pieţele financiare au majorat rata preţurilor. În ultimele şase luni, rata trimestrială interbancară, cunoscută sub numele de ROBOR, a crescut cu 120 de puncte de bază, iar acum depăşeşte 2% – cel mai mare procent din ultimii trei ani. Deşi a ratat „întrecerea” de anul ttrect cu valutele regionale din Praga şi până la Varşovia, în anul 2018, leul României a crescut deja cu 0,7% faţă de euro. Înaintea deciziei aşteptate, în Bucureşti la ora 10:07, cursul leului scăzuse cu 0,1%.

Cu ocazia ultimei şedinţe din 2017, banca centrală a îngustat pentru a doua oară marja de reglare a ratei dobânzilor în privinţa lichidităţilor, demersul fiind considerat preludiul majorării ratei prevăzute la începutul acestui an. Isărescu s-a declarat totodată îngrijorat şi de o politică fiscală care a surprins lumea afacerilor şi a atras avertismente din partea Uniunii Europene în privinţa deficitului bugetar.

Articol de Andra Timu în cloaborare cu Harumi Ichikura

Traducerea: Alexandru Danga

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-08/romania-edges-closer-to-first-interest-rate-hike-in-a-decade/adanga/rlambru

BLOOMBERG (SUA) – 8 ianuarie