Revista presei internaţionale – 9 ianuarie 2018

În Marea Britanie, premierul Theresa May începe noul an cu o remaniere a guvernului său, urmărită îndeaproape de presa internaţională. Premierul britanic alungă fantomele anului 2017, titrează The Guardian. May doreşte să redea executivului său, afectat de o serie de scandaluri, un nou suflu, înainte de următoarea etapă de negocieri pentru Brexit, crede Financial Times. Noul guvern va trebui să îşi definească rapid poziţia faţă de negocierile cu Bruxelles-ul, opinează Europe Online Magazine, iar EUObserver subliniază că adepţii unui Brexit dur rămân în funcţii, dar şi cei ai unor relaţii strânse cu UE, după Brexit.

Cu ocazia primei sale vizite în China, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Parisul şi Beijingul împărtăşesc dorinţa de a fi doi lideri istorici responsabili şi a salutat colosalul proiect de infrastructură intitulat Noul drum al mătăsii, lansat de Xi Jinping în 2013, notează Le Monde. Franţa se declară gata să participe la proiecte de investiţii comune de-a lungul coridorului care leagă China de Europa, via Asia Centrală, şi chiar Africa, intenţionând să atragă mai multe investiţii chineze, cu susţinerea, în acelaşi timp, a iniţiativei comune lansate împreună cu Berlinul şi Roma, de protejare a activelor strategice din Europa, precizează Le Figaro. Preşedintele Macron i-a dăruit gazdei sale un cal din Garda Republicană, ca un răspuns la „diplomaţia ursului panda”, atât de îndrăgită de Beijing, reţine Liberation. Numit Vesuvius, calul dăruit liderului chinez de omologul său francez reprezintă un gest diplomatic fără precedent, crede The Guardian. Vizita lui Macron trezeşte speranţe, titrează China Daily, observând că Beijingul şi Parisul au şanse să stimuleze relaţiile comerciale şi interconectivitatea în Eurasia şi să coopereze în arii sensibile, cum ar fi antiterorismul şi schimbările climatice. China este al cincilea partener comercial al Franţei şi cel mai important din Asia, iar Franţa este al patrulea partener comercial al Chinei din Uniunea Europeană, subliniază South China Morning Post. Ca fapt divers, ziarul de la Hong Kong dezvăluie că, în mandarină, transcrierea numelui lui Emmanuel Macron este „Makelong”, însemnând „calul care domină dragonul” – o imagine încurajatoare pentru preşedintele francez. În acelaşi timp, Uniunea Europeană aşteaptă o mai mare deschidere a Chinei pentru investiţiile străine şi pentru un comerţ mai liber cu partenerii săi, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström, citată de Europe Online Magazine.

Cele două Corei urmează să iniţieze tratative istorice. Oficiali ai Coreei de Sud şi de Nord se vor întâlni la graniţa comună, o premieră după decembrie 2015, şi un climat de dezgheţ, după luni de tensiuni şi de pericol privind un conflict nuclear, menţionează Le Figaro. De la Vatican, Papa Francisc a îndemnat comunitatea internaţională să sprijine eforturile de dialog legate de programul nuclear al Coreei de Nord, notează Osservatore Romano. În acelaşi timp, atitudinea administraţiei SUA faţă de Pyongyang a luat o întorsătură, după ce preşedintele Donald Trump a declarat că Washingtonul ar fi deschis spre tratative directe privind programul nuclear nord-coreean, pe fondul discuţiilor bilaterale dintre Nord şi Sud pe tema Jocurilor Olimpice, scrie The Washington Times. La rândul său, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, într-un interviu în exclusivitate pentru CNN, a subliniat că politica Americii este în mod clar şi ireversibil de denuclearizare a Peninsulei Coreene, o politică susţinută de toate ţările din regiune, şi de comunitatea internaţională.

În timp ce majoritatea analiştilor clasifică SUA ca fiind mult mai avansate în ceea ce priveşte puterea militară, în comparaţie cu cei mai apropiaţi competitori, Rusia şi China, progresele recente ale ambelor ţări şi dorinţa lor de a colabora în domeniul politicii externe, comerţului şi apărării au un impact de durată asupra infrastructurii globale de securitate, analizează Newsweek, amintind că, atât Vladimir Putin, cât şi omologul său chinez, Xi Jinping, s-au opus unei hegemonii în domeniul problemelor globale, intervenind în abordările americane privind conflictele din Asia-Pacific şi din Siria. În plus, în Europa, rapoarte recente sugerează că, în ciuda bugetului mărit şi a modernizării echipamentelor, infrastructura NATO ar putea fi depăşită de un asalt rusesc complex, în timp ce coaliţia multinaţională condusă de SUA ar putea să nu fie în măsură să se regrupeze, fără un sprijin din partea Chinei, detaliază Newsweek. În Rusia, Forţele Aero-Spaţiale vor efecua în 2018 peste 500 de exerciţii, pe baza experienţei dobândite în acţiunile de luptă din Siria, informează Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax. În acelaşi timp, unii analişti susţin că este necesar ca SUA să îşi amplifice patrulele aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre, pentru a contracara desfăşurarea de forţe ruseşti în zonă, notează Stars and Stripes.

Cristina Zaharia, RADOR