THE WASHINGTON POST: Premierul român, împiedicat în tentativa sa de remaniere

Bucureşti, România – Luni, premierul României nu a reuşit să ajungă la o remaniere a guvernului aşa cum plănuise, având în vedere că partidul său a hotărât că orice schimbări vor trebui să aştepte până la sfârşitul lunii.
La Bucureşti, au apărut tot mai multe speculaţii potrivit cărora premierul Mihai Tudose ar dori să-l înlocuiască pe Liviu Dragnea, actualul preşedinte al Partidului Social Democrat care este acuzat de corupţie, cu un comitet al liderilor regionali.
Într-o scrisoare deschisă apărută în prresa românească, un fruntaş al partidului, Nicolae Bădălău, le-a cerut colegilor să sprijine eforturile în vederea creării unui partid mai democrat, care să fie gestionat de „o conducere colectivă”.
Dragnea, care nu poate ocupa funcţia de premier din cauza unei condmnări din 2016 pe tema unei fraude electorale, se mai bucură încă de sprijinul majorităţii liderilor regionali ai partdului.
Minimalizând zvonurile legate de disensiuni şi negând că relaţiile sale cu premierul ar fi tensionate, Dragnea a declarat că orice remaniere trebuie făcută pe căile normale din partid. Dragnea a spus că, la sfârşitul lunii, social-democaţii vor organiza o nouă reuniune de partid. Tudose a precizat că îşi va prezenta, cu această ocazie, planurile de remaniere.
Pe de altă parte, procurorii au îngheţat activele lui Dragnea în luna noiembrie pe fondul unei anchete vizând deturnarea unor fonduri ale Uniunii Europene. El respinge acuzaţiile.
Anul trecut, au izbucnit mari proteste antiguvernamentale din cauza tentativelor de modificare a stemului juridic din România, tentative despre care criticii afirmă că ar împiedica eliminarea corupţiei la nivel înalt.
Dragnea şi aliaţii săi sprijină propunerile.(AP)

https://www.washingtonpost.com/world/europe/tensions-in-romanias-ruling-party-between-pm-chairman/2018/01/08/20dc3e96-f46e-11e7-9af7-a50bc3300042_story.html?utm_term=.a5b40d016b6a

 

THE WASHINGTON POST (SUA), 9 ianuarie 2018

Traducerea: Alexandru Danga