Ceremonia de semnare a contractului de achiziţie pentru 227 de transportoare blindate Piranha, la MApN

Ceremonia de semnare a contractului de achiziţie pentru 227 de transportoare blindate Piranha are loc astăzi, la prânz, la sediul Ministerului Apărării Naţionale. La eveniment participă premierul Mihai Tudose şi ministrul apărării, Mihai Fifor. Colegul nostru, Radu Dobriţoiu, explică.
Radu Dobrițoiu: Transportoarele blindate Piranha V au cel mai înalt nivel de protecție similar cu blindatele Stryker. Pe această platformă blindată se pot monta arme diferite sau transportorul poate fi echipat pentru evacuări medicale sau alte misiuni specifice. Contractul prevede achiziționarea a 227 de transportoare blindate 8X8 Piranha V și suportul logistic inițial. Proiectul contractului prevede ca primele 30 transportoare blindatesă fie livrate din Elveția, iar următoarele 197 să fie produse la Uzina Mecanică București. Costul total al acestui program de achiziții este de aproximativ 895 de milioane de euro. Blindatul Piranha este destinat transportului grupei de infanterie, precum și al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forțele Terestre Române.
Realizator: Ministerul Apărării Naţionale va achiziţiona şi 173 de autocamioane pentru transportul trupelor şi sprijin logistic. Maşinile militare vor fi fabricate de Iveco şi vor intra în dotarea Armatei Române, în acest an. Această achiziţie a fost accelerată anul trecut, în timpul mandatului ministrului Adrian Ţuţuianu, după ce un autocamion DAC s-a răsturnat cu 13 vânători de munte, în apropiere de Fundata, pe culoarul Rucăr-Bran. În urma accidentului, 3 militari şi-au pierdut viaţa şi 6 au fost răniţi./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 ianuarie)