Mişcări politice în Polonia

Alături de Ungaria, Polonia este statul din Uniunea Europeană al cărui guvern duce o politică antieuropeană, antiimigranţi şi care aduce critici dure Germaniei pentru toleranţa pe care o manifestă faţă de imigranţi. Pe plan intern, guvernul polonez a adoptat mai multe măsuri criticate de Bruxelles pentru că nu respectă valorile statului de drept și încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Permanentizarea relaţiei conflictuale dintre Varşovia şi Bruxelles a devenit o constantă a politicii partidului care în prezent guvernează ţara – Partidul Lege şi Dreptate (PiS), condus de Jaroslaw Kaczinski – mai ales după ce Comisia Europeană a activat aplicarea articolului 7 din tratatul UE faţă de Polonia, care ar putea să ducă la suspendarea dreptului de vot al ţării.

Mai mulţi analişti politici, printre care şi filosoful Molnár Gusztáv (originar din România) au opinat că, spre deosebire de Ungaria, poziţia Poloniei este inflexibilă şi nu va modifica cele două legi legate de organizarea justiţiei, care permit influenţarea actului de justiţie. Faţă de această situaţie a creat oarece surpriză faptul că noul premier polonez Mateusz Morawiecki a făcut o remaniere spectaculoasă a guvernului său. I-a eliberat din funcţie pe acei miniştri care erau cei mai radicali în raport cu UE. Printre cei demişi se află şi fostul ministru de externe Witold Waszczykowski care după ce PiS a preluat puterea, a făcut declaraţii dintre cele mai pitoreşti. Printre altele, a calificat UE ca fiind „ o coaliţie a vegetarienilor antipolonezi, fără de Dumnezeu, care este condusă de Germania” de la care ţara sa nu poate să aştepte altceva decât „presiuni şi şantaj”.

Este semnificativ faptul că premierul polonez i-a demis pe cei care reprezentau linia dură din Executiv înainte să se întâlnească cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. După convorbirea celor doi, comunicatul oficial a calificat discuţiile dintre aceștia drept „foarte constructive” şi au declarat că vor să rezolve cât mai repede chestiunile în legătură cu care au divergenţe.

Potrivit editorialistului cotidianului german Der Spiegel, Marcus Becker, este încă prea devreme să vorbim despre o schimbare în ceea ce priveşte politica Varşoviei. Faptul că în noul guvern sunt oameni cvasi-necunoscuţi înseamnă că preşedintele PiS Kaczynski doreşte să controleze mai eficient guvernul. Iar în ceea ce priveşte legile justiţiei, este exclus ca noul guvern să le modifice în sensul dorit de Comisia Europeană.

Singura persoană de care Kaczynski nu a reuşit să scape este preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Acesta  reprezintă „faţa europeană” a conducerii poloneze. Potrivit jurnalistului Rónay Tamás de la cotidianul ungar Népszava, Duda a semnat legile justiţiei cu condiţia ca radicalii să părăsească  guvernul. Remanierea guvernului reprezintă un succes al lui Duda şi este posibil ca în viitor să asistăm la un conflict intern între Jaroslaw Kaczinski şi Andrzej Duda, conflict de pe urma căruia UE ar putea să profite.

Székely Ervin, Rador