Péter Szijjártó: Declaraţia premierului român este inacceptabilă

 Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, consideră că declaraţia pe care a dat-o premierul român, Mihai Tudose, privind aspiraţiile maghiare de a obţine autonomia, este absolut inacceptabilă, respectiv nedemnă de valorile europene şi de secolul XXI. În cadrul conferinţei sale de presă de vineri de la Budapesta, ministrul ungar a anunţat totodată că, în urma declaraţiei, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat vineri dimineaţă la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. Reacţia lui Péter Szijjártó vine după ce miercuri seara premierul român a declarat la Realitatea TV, cu privire la aspiraţiile maghiare de a obţine autonomia, următoarele: “Voi avea aceeaşi atitudine ca atunci când au încercat să ridice un steag la nu ştiu ce zi. Când eu am transmis foarte clar că dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci şi responsabilii de acolo flutură lângă steag”.

Ministrul ungar de externe a subliniat că în interesul comunităţii maghiare care trăieşte în România, Guvernul ungar a încercat întotdeauna să aşeze relaţiile bilaterale pe baza respectului reciproc, intenţie care s-a bucurat când de mai multă, când de mai puţină reciprocitate din partea guvernelor României. Péter Szijjártó a menţionat totodată că este incontestabil faptul că declaraţia premierului României, “în care practic a ameninţat cu executarea o comunitate etnică şi pe liderii acesteia, este absolut inacceptabilă, respectiv nedemnă de valorile europene şi de secolul XXI”. Péter Szijjártó a spus: în consecinţă, Ungaria consideră că, în mod evident şi fără echivoc, Guvernul României, respectiv premierul trebuie să rezolve cât mai curând posibil această situaţie. Ministrul ungar a anunţat de asemenea că ambasadorul Româniai la Budapesta a fost convocat vineri dimineaţă la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, unde ministrul-adjunct ungar i-a transmis acestuia poziţia Guvernului de la Budapesta privind situaţia creată, în timp ce ambasadorul a încercat să oferte “anumite explicaţii lingvistice” referitoare la declaraţie. Péter Szijjártó a specificat de asemenea că Guvernul ungar nu priveşte această problemă ca fiind una de ordin lingvistic, ci una mult mai importantă.

În interesul comunităţii maghiare care trăieşte în România, obiectivul Ungariei este în continuare acela de a avea cu România o relaţie echilibrată, calmă, cumpătată, bazată pe respect reciproc, dar, fără îndoială, această declaraţie nu vine în niciun fel în întâmpinarea acestei dorinţe. Ministrul ungar de externe a declarat că aşteaptă de la prim-ministrul român şi de la Guvernul României să clarifice urgent această situaţie. Péter Szijjártó a subliniat de asemenea că dezbaterile privind drepturile minorităţilor sunt frecvente în Europa şi, întrucât este vorba despre o chestiune sensibilă, este nevoie de un comportament civilizat şi de respect reciproc, lucruri care lipsesc cu desăvârşire din declaraţia premierului Tudose. “A ameninţa fizic, a ameninţa Péter Szijjártó pe altul, pe alţii, şi mai ales o întreagă comunitate etnică cu execuţia, este absolut inacceptabil” – a reiterat şeful diplomaţiei ungare, adăugând că pentru a preveni ca situaţia să devină una intolerabilă, prim-ministrul român şi Guvernul României trebuie să facă un gest.

La întrebarea unui jurnalist, dacă nu sunt total lipsite de speranţă aspiraţiile maghiare de a obţine autonomia, luând în considerare poziţia de respingere pe care o au românii faţă de această chestiune, Péter Szijjártó a declarat: dezbaterea privind autonomia este legitimă, iniţiativa aparţine unor partide care funcţionează în mod legal în România, iar dezbaterea poate avea loc în mod civilizat. În acelaşi timp, Szijjártó a subliniat faptul că este inacceptabil ca, legat de acest subiect, prim-ministrul unei ţări să ameninţe cu spânzurătoarea o comunitate etnică. La întrebarea unui alt jurnalist, privind consecinţele economice pe care le va avea eventualul refuz al premierului român de a-şi cere scuze pentru cuvintele sale, ministrul ungar de externe a răspuns că Ungaria aşteaptă deocamdată să vadă care va fi atitudinea şi comportamentul liderilor politici de la Bucureşti. Acesta a mai specificat că, în privinţa acestei chestiuni, au loc consultări permanente cu liderii Uniunii Democrate Maghiare din România. Ministrul ungar de externe a subliniat totodată că, în perioada care a trecut, cooperarea economică şi comercială dintre cele două ţări a înregistrat o creştere dinamică “indiferent de fluctuaţiile pe care le-a avut nivelul de încredere al cooperării politice maghiaro-române”. “Sperăm că astfel de manifestări necivilizate nu vor cauza probleme la nivelul vieţii de zi cu zi”, a adăugat Szijjártó./lendrefy/menescu

MTI (13 ianuarie)