2018. január 15

A költségvetési-pénzügyi bizottságok jováhagyták a jövő évi állami- és társadalombiztositási költségvetések tevezeteit

A képviselőház és a szenátus költségvetési-pénzügyi bizottságai 17 szavazattal, 14 ellenében jóváhagyták  a jövő évi állami- és társadalombiztositási költségvetések tevezeteit. Az állami kötségvetés tervezetének kidolgozásakor 5,5%-os gazdasági növekedést, 4,55 lej/euró árfolyamot és 2.614 lei havi átlagbért vettek figyelembe. A társadalombiztositási költségvetés tervezetét a kormány által beterjesztett formában fogadták el, mig az állami költségvetés tervezetét módositott formában hagyták jóvá, ugyanis kiegészitették a kulturális, a szállitási és a mezőgazdasági minisztériumoknak kiutalt összegeket. Ugyanakkor jóváhagyták az RMDSZ által beterjesztett módositójavaslatot is, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (MPP) és Eugen Teodorovici szociáldemokrata szenátor is támogatott. A módositójavaslat szerint a jövedelemadóból visszaoszott összeg 71,5%-ról 100-ra emelkedik, amelyet átutalnak az önkormányzatok kasszáiba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

A román külügyminisztérium elitélte a HVIM székelyzászlós akcióját

 A román külügyminisztérium hétfői közleményében elítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) múlt hétvégi akcióját, amelynek során a szervezet aktivistái székelyzászlóval takarták le a feliratot és a címert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál.A külügyminisztérium szerint az ilyen és ehhez hasonló cselekedetek elkövetése egyes személyek vagy szervezetek részéről teljesen elfogadhatatlan és ellentmond a diplomáciai kapcsolatokra utaló Bécsi Megállapodás szellemének és előirásainak. A magyarországi hatóságokhoz intézett felhivásban Teodor Meleşcanu azt kérte, hogy biztosítsák a román külképviselet épületeinek és személyzetének sérthetetlenségét és integritását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Traian Băsescu volt államfő Románia Moldova Köztársasággal való egyesülését előirányzó törvény kidolgozását szorgalmazza

Traian Băsescu volt román államfő törvényzervezetet nyújt be a parlamentbe Románia Moldova Köztársasággal való egyesülésére vonatkozóan, tájékoztatott a deschide.md moldáv portál.”A parlamenti ülésszak megkezdésekor   törvénytervezetet nyújtok be Románia és Moldova Köztársaság egyesülése érdekében. A törvénytervezetet az amerikai szenátus 148. határozata alapján dolgoztuk ki, mely szerint Moldova Köztársaság egyesülhet Romániával, az 1975-ben elfogadott Helsinki Záróokmány értelmében. Az eljárás szerint az egyesülést mindkét ország állampolgárainak is akarnia kell és akaratát a román és a moldáv parlament által hozandó döntésekben fejezheti ki”, hangsúlyozta Traian Băsescu. Moldova Köztársaságban legutóbb végzett felmérések szerint a lakósság mintegy 80%-a negativ véleményt fogalmazott meg az egyesülésről. (RADOR HIORÜGYNÖKSÉG – 01.15)

A tavaly mintegy 13%-al több gépkocsit értékesitett a Dacia üzem

2017-ben több mint 655.000 gépkocsit értékesített a Dacia üzem, azaz 12,2 százalékkal többet, mint az előző évben. A legfontosabb piac a franciaországi piac volt, ahol mintegy 120.000 autót sikerült eladniuk. A Dacia gépkocsigyártó üzem továbbra is piacvezető Romániában és  a roncsprogram keretén belül adták el a legtöbb autót, ez pedig az eladások 47 százalékát tette ki tavaly.Romániában a legnépszerűbb modell továbbra is a Logan típusú Dacia, amelyből 16.200 darabot vásároltak a romániai lakósok, de népszerű a Logan MCV típus és a Sandero is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Andrei Demény