Partidele parlamentare au astăzi o primă rundă de consultări cu preşedintele Klaus Iohannis

Partidele parlamentare au astăzi o primă rundă de consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier, după demisia lui Mihai Tudose. PSD are deja o propunere pentru această funcţie în persoana Vioricăi Dăncilă, liderul europarlamentarilor social-democraţi români şi vicepreşedintele organizaţiei de femei a partidului. ALDE, partenerul de coaliţie al PSD, a fost de acord cu propunerea, iar reprezentanţii celor două partide vor merge împreună la consultările de la Palatul Cotroceni.
Reporter: Mugur Mihăiţă – Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat ca europarlamentarul Viorica Dăncilă să fie propunerea pe care coaliţia PSD-ALDE o va înainta preşedintelui României, Klaus Iohannis. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a subliniat aprecierea de care se bucură actualul preşedinte al organizaţiei de femei în rândul social-democraţilor şi avantajele pentru ţara noastră, în cazul în care Viorică Dăncilă va ajunge premier.
Liviu Dragnea: Doamna Viorica Dăncilă este un europarlamentar respectat la Bruxelles, cu relaţii foarte bune, pentru că este o femeie neconflictuală, deosebit de comunicativă, are o relaţie bună cu oficiali din Comisia Europeană. Pentru noi, asta reprezintă şi un semnal pentru Bruxelles, pentru că se simte nevoia foarte serios ca relaţiile Guvernului României cu Comisia Europeană să fie mult mai bune.
Reporter: Liviu Dragnea a mai precizat că, până acum, nu s-a discutat despre componenţa viitorului cabinet, dar că fiecare ministru va fi supus unei analize, iar premierul desemnat va avea de spus un cuvânt important la fiecare numire. Vicepreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Teodor Meleşcanu, a declarat că propunerea pentru funcţia de premier este susţinută de partidul său şi a anuntat că activitatea politică a Vioricăi Dăncilă, mai ales la nivel european, reprezintă un avantaj important atât în plan intern, cât şi extern.
Teodor Meleşcanu: Are o foarte bună experienţă în activitatea cu Uniunea Europeană din calitatea de europarlamentar, este o persoană care a înţeles foarte bine şi şi-a asumat programul de guvernare şi realizarea cât mai rapidă a măsurilor pe care acesta le conţine. Şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a avea o colaborare foarte bună cu membrii coaliţiei, astfel încât deciziile Guvernului să se bucure şi de sprijinul coaliţiei PSD şi ALDE.
Reporter: Teodor Meleşcanu susţine că nu ar fi necesare mari remanieri în echipa guvernamentală şi consideră că ALDE ar trebui să păstreze aceleaşi porttolii cu aceiaşi miniştri în funcţie./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 ianuarie