2018. január 19

A PSD-ALDE-koalició az új kormány összetételén dolgozik

A két párt vezetősége elég szűkkörben, zártajók mgött látott munkához és érteni engedte, hogy nem tart a parlamenti szavazattól. Az ellenzék azonban, amely egyre inkább eltökélt, legalábbis deklarativ szinten, közölte, hogy megakadályozza a harmadik PSD-ALDE-kormány beiktatását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Lemondott az európai alapokért felelős miniszter

Lemondott tisztségéről Marius Nica európai alapokét felelős miniszter. Marius Nica sajtóközleményében megjegyezte, hogy három hónapig  töltötte be e tisztséget, és köszönetet mondott a román kormány minisztereinek és az Európai Bizottság képviselőinek a kitűnő együttműködésért, akikkel együtt – mint hangsúlyozta – hosszú távú eredményeket sikerült elérnie Románia számára”. Marius Nica egyike volt azoknak, akik támogatták Mihai Tudose volt miniszterelnököt – aki nemrég lemondott –a Szociáldemokrata Pártban  (PSD) zajló belső vitákban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

PNL – Komoly oka volt az államfőnek, hogy egyetértett a PSD kormányfő-jelöltjével

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint Klaus Iohannis államfőnek komoly oka volt, hogy egyetértett a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányfő-jelöltjével, akit megbizott az új kormány megalakitásával. A PNL bejelentette, hogy nem szavazza meg a Viorica Dăncilă vezetése alatt beiktatandó kormányt és  az új kormánycsapat jóváhagyásának megakadályozása érdekében a jövő héten tárgyalásokba kezd a többi parlamenti frakcióval, ideértve az RMDSZ-et is. Ludovic Orban liberális vezető szerint Viorica Dăncilă nem felel meg a miniszterelnöki funkció betöltésére. (RADOR HIÜRGYNÖKSÉG – 01.19)

A bukaresti Titulescu Alapitványnál a Centenáriumi Év megünnepléséről tárgyaltak

A román hatóságok egész sor infrastruktúrális beruházással, mig a Művelődési Minisztérium számos kultúrális projekttel és akcióval készül a Nagy Egyesülés Centenáriumának ünnepére. A minisztérium a projekteket és kulturális programokat egymillió lejjel támogatja. Egy projektre vagy akcióra legtöbb 50 ezer lej utalható ki. Lucian Romaşcanu tárcavezető közölte, hogy a napokban nyilvánosságra hozza a 2060 projektet tartalamzó listát, melyek megvalósitására a kormány 150 millió lejt folyósitott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

A román mezőgazdaság legnagyobb problémája a termőföldek feldarabolódása

A román mezőgazdaság legnagyobb problémája a termőföldek feldarabolódása és emiatt a földművesek nem tudják hatékonyan értékesiteni termékeiket, mutatott rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által pénteken közölt tanulmány. Az Európai Unióban egy gazdálkodó 16 hektár termőfölddel rendelkezik, miközben Romániában a földművesnek alig van négy hektárnyi földje. Petre Daea mezőgazdaségi miniszter szerint Romániában a földterületek összevonása nagyobb farmokba nagyon nehéz a domborzat miatt. A domb- és hegyvidékek állattenyésztésre – szarvasmarha, juh – alkalmasak, fűzte hozzá. A tanulmány szerint a földművesek száma 2016-ban mintegy 6%-al csökkent 2013-hoz képest, amikor hasonló kutatást végzett az INS. Ugyanakkor csaknem 7%-al csökkent a sertés- és a szarvasmarhaállomány, mig 4,5%-al bővült a juh-és a kecsketenyésztés. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Január 24-én a Román Posta szolgáltatásai szünetelnek

Január 24-e a Román Fejedelemségek Egyesülésének ünnepe. A román államfő által tavaly kihirdetett törvény értelmében január 24-e hivatalos szabadnap. A Román Posta már közölte, hogy e napon szünetelnek a postai szolgáltatások. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Andrei Demény