Filmul ”Pororoca”, în regia lui Constantin Popescu, intră de astăzi în cinematografele din toată ţara. Pelicula spune povestea unei familii tinere, cu doi copii, care duce o viaţă obişnuită, până într-o dimineţă, când, în parcul din apropierea blocului, unul dintre cei doi copii dispare. Regizorul Constantin Popescu explică de ce a ales acest titlu:

Constantin Popescu: „Pororoca” este demumirea unui val mareic, care intră pe fluviul Amazon în continent, o dată sau de două ori pe an, în jur de 800 de km, am înţeles, e un proces violent care afectează viaţa celor care locuiesc pe malurile fluviului şi mi s-a părut interesant ca o comparaţie cu ce i se întâmplă personajului meu, nici eu nu ştiu cum aş reacţiona în cazul ăsta, adică pot să dau un răspuns acum, civilizat, suntem într-o societate, există legi, reguli şi totuşi, pus în faţa unui astfel de eveniment teribil, aş avea puterea să mă abţin, aş avea puterea să rămân om?

Protagonistul fimului, Bogdan Dumitrache, a câştigat anul trecut premiul pentru cel mai bun actor, la festivalul de la San Sebastian. Filmul va concura şi la Rotterdam, la secţiunea ”Voices”, alături de alte 24 de filme./aboboc/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie