THE WASHINGTON POST: Cel mai înalt organism al drepturilor din Europa îndeamnă România să combată corupţia

Bucureşti. Organismul anticorupţie din cadrul Consiliului Europei a adresat joi un apel României să facă mai mult pentru a preveni şi combate corupţia la nivel înalt.

Braţul anticorupţie al principalei organizaţii de susţinere a drepturilor omului din Europa a spus că România trebuie să-şi dubleze eforturile de a pune sub acuzare legislatorii, judecătorii şi procurorii bănuiţi de corupţie.

A făcut apel la Agenţia Naţională de Integritate, unde funcţionarii publici îşi declară averea, să sancţioneze cazurile în care există un conflict de interes. De asemenea, a spus că numirea şi demiterea procurorilor de rang înalt trebuie să fie transparentă şi obiectivă.

Parlamentul României discută actualmente legile de restructurare a sistemului judiciar, inclusiv unele iniţiative despre care raportul Consiliului Europei spune că „au fost percepute ca o încercare de subminare a independenţei justiţiei”.

Pe de altă parte, preşedintele român Klaus Iohannis i-a scris joi preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, pentru a-l alerta în privinţa a ceea ce el a spus că reprezintă o lege neconstituţională care le-ar permite legislatorilor şi altor demnitari să deţină afaceri.

Iohannis a spus că legea aprobată în decembrie „diminuează standardele de integritate” aşteptate din partea oficialităţilor şi subminează statul de drept. El a făcut trimitere la raportul UE care îndeamnă România să ia măsuri care să garanteze că demnitarii nu sunt imuni la legile privind conflictul de interes şi averea nejustificată.

THE WASHINGTON POST (SUA), 18 ianuarie 2018 – (AP)

Traducerea: Adriana Buzoianu