CancerSEEK – o nouă analiză de sânge ce poate schimba radical lupta împotriva cancerului, potrivit unui studiu recent

Un nou test de sânge, elaborat pentru detectarea timpurie a opt tipuri frecvente de cancer ar putea reduce numărul deceselor provocate de această boală, potrivit cetcetătorilor. Analiza non-invazivă, denumită CancerSEEK, caută în mod simultan prezenţa cancerului ovarian, mamar, de ficat, de stomac, de pancreas, de esofag, de colon şi de plămâni, diagnosticând tumorile, înainte de răspândirea acestora. Devoltat de cercetătorii de la Johns Hopkins University, din Statele Unite, în colaborare cu colegi australieni şi italieni, testul analizează proteine cheie şi mutaţii genetice, care apar în mod obişnuit, în cazul îmbolnăvirii de cancer.

„Testul reprezintă, în cercetările legate de cancer, următoarea etapă în trecerea atenţiei de la stadiul târziu al bolii la stadiul de început, care – cred eu – va fi de o importanţă crucială în reducerea deceselor provocate de cancer, pe termen lung”, a declarat cercetătorul Bert Vogelstein, de la Johns Hopkins. Oamenii de ştiinţă speră că testul va putea fi efectuat pentru mai puţin de 500 de dolari, după studii suplimentare. Într-un studiu publicat în această săptămână în revista Science, cercetătorii afirmă că au luat probe de la 1.005 persoane care aveau unul dintre tipurile de cancer, iar CancerSEEK a putut identifica cu precizie tumorile în 70% dintre cazuri. Rata de succes pentru tipuri individuale de cancer a variat de la 98% în cazul tumorilor ovariene, la 33% în cazul celor mamare. Totodată, testul a fost încercat şi pe 812 persoane fără niciun istoric de cancer, pentru a vedea frecvenţa rezultatelor „fals-pozitive”. Şapte dintre pacienţii sănătoşi au fost testaţi pozitiv.

Într-un comunicat, cercetătorul australian Peter Gibbs, care a contribuit la studiu, a declarat că testul este necesar de urgenţă, pentru că ratele de mortalitate din cauza cancerului sunt direct legate de stadiul în care se afla boala în momentul diagnosticării. „Chiar dacă au fost deja dezvoltate teste de screening pentru unele tipuri de cancer şi sunt asociate cu un diagnostic timpuriu şi un prognostic mai bun, pentru multe tipuri de tumori nu exista niciun test de screening eficient. Testele deja disponibile pot fi neplăcute, pot avea riscuri asociate, iar asimilarea poate fi scăzută, iar fiecare test poate verifica doar câte un singur tip de cncer”, a spus profesorul Gibbs. /mbrotacel/denisse

www.euronews.com – 19 ianuarie