UPDATE: Proteste în România împotriva controlului politic asupra justiţiei

 

 

 


Afirmaţii ale purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache

Filtrele instalate de jandarmi la intrarea în Piaţa Universităţii au avut scopul de a garanta desfăşurarea în siguranţă a manifestaţiei, afirmă purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. El a precizat, pentru Radio România Actualităţi, că mai multe persoane au fost percheziţionate în această seară în Pasajul de la Universitate, întrucât aveau asupra lor un bagaj mai voluminos. Iată ce obiecte au fost găsite asura persoanelor respective.
Georgian Enache: „În urma acestor verificări asupra unei persoane a fost găsit un pistol, care ulterior s-a dovedit a fi unul de jucărie, care nu prezenta un pericol. Totuşi, putea crea panică în rândul manifestanţilor. Asupra altei persoane a fost găsită o bâtă cu un lanţ, ambele persoane fiind conduse la secţia de poliţie pentru verificări şi pentru a fi luate măsurile legale. De asemenea, în zona pasajului au fost găsite mai multe obiecte periculoase aruncate – un box, un cuţit -, obiecte care odată ajunse în mulţime puteau fi folosite de către cei care le deţineau provocând rănirea sau care puteu pune în pericol siguranţa persoanelor”.RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 ianuarie)

./dursache/schelaru


Proteste în România împotriva controlului politic asupra justiţiei

RADOR (20 ianuarie) – În cursul după-amiezii de sâmbătă, în Bucureşti şi în alte oraşe din România au început proteste pentru apărarea independenţei justiţiei şi împotriva controlului politic asupra puterii judecătoreşti. În Piaţa Universităţii din Bucureşti s-au adunat mai multe mii de persoane, blocând circulaţia în centrul oraşului. Protestaterii au sosit cu pancarte pe care srie „Toţi pentru justiţie” şi scandează „Dreptate, nu corupţie” şi „PSD, ciuma roşie”. În România, organizaţii ale societăţii civile organizează de peste un an proteste împotriva Partidului Social Democrat. În opinia protestatarilor, partidul aflat la guvernare doreşte să reorganizeze justiţia şi să modifice Codul Penal, în interesul salvării politicienilor corupţi./ademeny/dsirbu

(MTI – 20 ianuarie)


Protestul din Bucureşti ia amploare

Realizator: Circulaţia este blocată la această oră în Piaţa Universităţii din capitală, unde mii de oameni protestează faţă de noile prevederi din domeniul justiţiei, dar şi faţă de recentele măsuri fiscale introduse de executiv. Au existat şi incidente între protestatari şi jandarmi, mobilizaţi în număr mare în zona manifestaţiei, la care participă nu doar bucureşteni, ci oameni veniţi din toate colţurile ţării.
Reporter: Bună seara. Într-adevăr, circulaţia este întreruptă aici, în Piaţa Universităţii. Este foarte greu de estimat exact numărul persoanelor care protestează în acest moment aici, dar e clar că sunt mai mult de mii de persoane. De altfel, cei de la Poliţia Rutieră a capitalei au anunţat că circulaţia este restricţionată atât în Piaţa Universităţii, cât şi pe arterele adiacente Rosetti, Colţei, Calea Victoriei sau Romană.
Realizator: Ce înseamnă restricţionată, oprită sau se circulă pe o bandă?
Reporter: Nu, nu, circulaţia este oprită până la primul semafor, cum s-ar vedea de la Piaţa Constituţiei, pe toate arterele.
Realizator: Ce incidente au avut loc? /…/ S-a întrerupt legătura. Din câte ştim, a fost verificat un protestatar asupra căruia s-a găsit un pistol, dar s-a dovedit că pistolul a fost de jucărie şi au mai fost câteva incidente între protestatari şi jandarmi, s-au îmbrâncit şi au fost câteva conflicte, dar nu foarte mari. (Reporter: Iulian Olescu)/opopescu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -20 ianuarie

  • * * * * *

Mai multe persoane s-au adunat în zona fântânii de la Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a participa la protestul intitulat pe reţelele de socializare „România spune ‘nu’ corupţiei, toţi pentru justiţie”. În capitală au ajuns şi clujenii care au pornit pe jos, în 10 ianuarie, într-un marş denumit „al speranţei”. Lor li s-au alăturat pe traseu mai multe persoane. Alte grupuri de protestatari din ţară au ajuns la Bucureşti cu trenul, purtând bannere şi pancarte cu mesaje împotriva corupţiei şi a coaliţiei de guvernare. Circa 100 de persoane au plecat în această după-amiază din Piteşti spre Bucureşti, pentru a participa la mitingul de protest. Protestatarii vin în capitală cu maşinile personale şi aduc cu ei pancarte pe care scrie „Rezist” şi „Totul pentru justiţie”. Şi din Galaţi, zeci de persoane au pornit la prânz spre capitală pentru a participa la mitingul ce are ca punct de întâlnire Piaţa Universităţii. La plecare, oamenii au scandat „Uniţi salvăm România!” De asemenea, o acţiune de protest faţă de măsurile guvernamentale din domeniul justiţiei şi din domeniul fiscal este anunţată pe reţelele de socializare în faţa Prefecturii din Galaţi./opopescu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 ianuarie