2018. január 22

Klaus Iohannis a Bukarestben akkreditált diplomáciai kirendeltségek vezetőivel találkozik
Klaus Iohannis államfő kedden a Cotroceni palotába fogadja a Bukarestben akkreditált diplomáciai kirendeltségek képviselőit. Az éves találkozóra délben 12:00 órakor kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)
Péntekre halasztották az új miniszterek névsorának jóváhagyását
A PSD és az ALDE kormánypártok vezetőségeinek keddi ülése után Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke közölte, hogy péntekre halasztották az új kormányban részvevő miniszterek névsorának jóváhagyását. A kormányporgramon sokat nem módositanak és nem változtatnak a miniszterek számán sem, fűzte hozzá az ALDE elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)
Kelemen Hunor: Románia nincs felkészülve a 2019 első félévében esedékes EU-elnökségre
Kelemen Hunor szerint Románia nincs felkészülve arra, hogy 2019 első félévében betöltse az Európai Tanács elnökségét. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről hétfőn, szavait a szövetség hírlevele és a román hírügynökségek is idézték. A politikus szerint 2018 bonyolult évnek ígérkezik a román politikában, és Romániának ilyen körülmények között kellene felkészülnie arra, hogy 2019 első félévére átvegye az Európai Tanács elnökségét. Erre pedig nincsen felkészülve. Szerinte Románia ezzel is úgy járhat, mint a téllel és a havazással, mely évről-évre váratlanul érinti az országot. Felrótta, hogy senki sem beszél arról, hogy melyek lesznek az ország prioritásai, hogyan áll a logisztikai felkészülés, megvan-e az emberi erőforrás a feladatok elvégzéséhez. „Sehol sem vagyunk. Sem a regionális kérdésekben, sem a külpolitikában nem hallatszik Románia hangja, és ez nem jó” – figyelmeztetett az RMDSZ elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)
Miniszteri rendelet a palliativ ellátást biztositó központok megszervezésének és működésének szabályozására
A terminális állapotú betegek száma az utóbbi évtizedben nagyon megnőtt és az egészségügyi rendszer nincs felkészülve a szakképzett ellátás biztositására, derült ki a palliativ ellátást biztositó központok megszervezését és működését szabályozó miniszteri rendeletre vonatkozó jegyzékből. 2016-ban, országos viszonylatban e szolgáltatásokat mindössze 10%-os arányban tudták biztositani és ezek is egyenlőtlenül oszlottak meg az országban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.22)
Szabó Kati, 50!
Szabó Kati világ- és olimpiai bajnok tornász ma, január 22-én, tölti ötvenedik születésnapját, akit a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Szinházban ünnepelnek meg, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepi program keretében. A Kovászna megyei magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy a Nagy Egyesülés Centenáriuma Évében főként olyan emberek példáját mutatják fel, akik tevékenységükkel hozzájárultak a román társadalom fejlődéséhez. Az egyik ilyen háromszéki személyiség Szabó Kati világ- és olimpiai bajnok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)
Demeny Andrei