Forumul Economic Mondial de la Davos şi-a început lucrările, reunind lideri importanţi ai globului

Forumul Mondial de la Davos şi-a început astăzi lucrările reunind ca de obicei la fiecare început de an lideri importanţi ai globului, alături de 3.000 de reprezentanţi ai lumii economice, politice, sociale, culturale, academice sau ştiinţifice. Discursul preşedintelui american, Donald Trump, este programat vineri şi este de aşteptat să reprezinte un moment controversat – după cum explică Doina Saiciuc.

Reporter: Forumul Economic de la Davos este menit să fie un loc în care decidenţii lumii ar trebui să-şi folosească puterea pentru binele lumii. Tema acestui an este ‘a crea un viitor împărtăşit, într-o lume fracturată’. Preşedintele Trump va duce în schimb la Davos mesajul lui de sumă zero, acela al „America first”, „America în primul rând”. Deşi prefaţând participarea preşedintelui la Davos, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin arăta într-o conferinţă de presă la Casa Albă: „O economie care este bună pentru Statele Unite este bună pentru întreaga lume”. Mnuchin a insistat că Davos nu este un eveniment de socializare pentru elita globalistă a lumii. Domnul Trump, reamintesc, a câştigat Casa Albă cu o agendă populistă care critica tipul de elită, Davos, drept o clasă de politicieni, înrădăcinaţi şi directori de afaceri pe care nu-i interesează interesele clasei muncitoare. Nici un forum mondial nu întruchipa mai bine ceea ce Donald Trump respingea opunându-i-se. Pentru audienţa sa de acasă, preşedintele Trump şi delegaţia americană au aşadar în faţă un echilibru dificil. Donald Trump ştie că baza sa politică ar dori mai mult decât orice să-i critice pe directorii executivi în vreme ce administraţia doreşte să realizeze lucruri concrete pentru că summitul oferă ocazii de neegalat pentru acordul dincolo de scena deschisă.

Într-un interviu pentru Wall Street Journal, preşedintele Trump a spus că obiectivul participării sale la Davos este să fie un campion pentru ţara lui, în vreme ce secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin a arătat că preşedintele va promova cu putere doctrina economică „America first” – un mesaj protecţionist pe care preşedintele l-a promovat viguros şi în noiembrie trecut, în turneul său asiatic. Administraţia americană speră, de asemenea, să obţină ceva progrese într-o serie de chestiuni cum ar fi o apropiere a poziţiei naţiunilor europene de cea a Washingtonului în ce priveşte atitudinea faţă de Iran şi escaladarea presiunilor asupra Coreei de Nord. Preşedintele Trump va fi însoţit de cea mai amplă delegaţie americană care pleacă astăzi către Davos din istoria recentă a Forumului Economic Mondial. Alături de secretarul Trezoreriei, din delegaţia Statelor Unite fac parte consilierul prezidenţial pentru securitatea naţională H.R. McMaster, secretarul de stat Rex Tillerson şi secretarul comerţului Wilbur Ross.

Discursul de vineri al domnului Trump va încheia summitul şi se aşteaptă să fie discursul de cel mai înalt profil al preşedintelui în străinătate. Există aşteptări că preşedintele va critica celelalte naţiuni pentru acordurile de comerţ liber care, crede liderul de la Casa Albă, au subminat Statele Unite că îşi va exprima scepticismul cu privire la schimbarea climatică dar şi că nu va pierde nici o ocazie să reamintească celorlalţi participanţi la summit că el este preşedintele Statelor Unite, iar ei nu sunt./rpatulea/fcostea