2018. január 25

  • Dragnea és Tăriceanu levelet intézett az Európai Bizottsághoz
    Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu, a képviselőház és a szenátus elnökei, az Európai Bizottsághoz intézett levelükben aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a testületet félretájékoztatták a román jogalkotási folyamat átláthatóságáról. Dragnea és Tăriceanu a levélben leszögezte, hogy az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomagot az alkotmány előirásaihoz és a Velencei Bizottság véleményének tiszteletben tartása mellett dolgozták ki. Az Európai Bizottság nemrég jelezte, hogy aggodalommal figyeli az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos legújabb romániai fejleményeket és a Parlamenttől az igazságügyi törvények terén hozott módositások újragondolását kérte. Az Európai Bizottság egyben kihangsúlyozt: fontos, hogy stabilak legyenek a korrupció leküzdésében mostanig elért eredmények, hiszen az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (MCV) megszűntetésének lényeges feltételét képezik. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.25)
    Románia az első helyen szerepel, ami az EJEB-nál tett panaszokat illeti
    Románia az első helyen szerepel, ami a román állam ellen az Emberi Jogok Európai Biróságánál (EJEB) emelt panaszokat illeti. Az esetek nagyrészénél az állampolgárok a fogvatartási körülmények miatt perelték be az államot, mutat rá az EJEB tavaly évre vonatkozó, csörtökön nyilvánosságra hozott jelentése. Az elmúlt esztendő végéig az EJEB-nál összesen 9.900 dossziét regisztráltak, amelyeket az emberi jogok megszegése miatt nyújtottak be. Mint Guido Raimondi, a biróság elnöke leszögezte, a panaszok legnagyobb része a börtönök túltelitettsége és a körülményekre vontakozik.  Sajtókonferenciáján Guido Raimond elmondta, hogy a múlt héten találkozott a román igazságügyi miniszterrel, aki előterjesztett egz intézkedési tervet és vállalta, hogy a román illetékes tényezők 2024-ig megoldják a börtönök problémáit. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.25)
    Márciusban megkezdődnek az elbocsátások a nagyváradi cukorgyárnál
    A német munkáltató bezárja a nagyváradi cukorgyárat és ezért márciusban megkezdődnek a leépitések. Az alkalmazottak, munkarégiségtől függően, 13 kompenzált fizetést kapnak, de a probléma az, hogy nagyrészük  nemsokkal a nyugdijaztatás előtt vesziti el állását és gondot okoz az új munkahely találása. A cukorgyár bezárása nagy veszteséget jelent a cukorrépa termelőknek is, akik szerződéseket kötöttek termékeik felvásárlására a gyár vezetőségével. Dragos Frumosu, az Élelmezési-ipari Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a román hatóságoktól azt kérte, hogy vizsgálják felül a német tulajdonost, mivel szerinte a gyárat szándékosan zárja be. Megjegyzendő, hogy 1989 előtt Romániában 33 cukorgyár működött, s ha a nagyváradi gyárat is bezárják, nem marad csak négy gyár. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.25)
    Tiltakoztak a galaci kohászati kombinát dolgozói
    Több mint ezer alkalmazott tűntetett az alacsony bérek miatt a galaci kohászati kombinátnál. Ez a harmadik tűntetés volt két hét leforgása alatt. Az első két megmozdulásnak semmilyen hatása nem volt. A gyári munkások az alacsony bér miatt elégedetlenek és kijelentették, hogy amennyiben nettó fizetésük nem növekszik legalább 500 lejjel, általános sztrájkor robbantanak ki. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.25)
    Magyarországon kitört az influenzajárvány
    Magyarországon kitört az influenzajárvány. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint a múlt héten mintgy 17 ezer ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, közölték a budapesti hatóságok. A betegek száma csaknem egyharmaddal növekedett az előző héthez képest.  A betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb, ahol a páciensek 26% gyermek. Az harmadik naptári héten végzett laboratóriumi vizsgálatok 19 influenza B és egy influenza A vírust azonosítottak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG -01.25)