Consiliul Europei cere soluţii diplomatice şi avertizează că Armata Turciei a trecut graniţa Siriei

La Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, au fost condamnate vehement acţiunile Turciei în nordul Siriei, deşi un reprezentant al Ankarei a explicat că Turcia n-a organizat, în niciun caz, o invazie, ci totul are scopul de a curăţa zona de terorişti. Consiliul Europei cere soluţii diplomatice şi avertizează că Armata Turciei a trecut graniţa Siriei.
Corespondenţă de la Strasbourg – Reporter: Daniela Coman – Majoritatea celor care au vorbit azi după-amiază, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au condamnat intervenţia armatei turce în nordul Siriei declanşată în urmă cu câteva zile. Cei mai mulţi dintre vorbitori şi-au manifestat îngrijorarea faţă de situaţia civililor care vor deveni victime nevinovate sau care vor fi obligaţi să îşi părăsească locuinţele din calea războiului. Un reprezentant al partidului aflat la putere în Turcia a încercat să explice gestul Guvernului de la Ankara ca pe o acţiune antiteroristă.
Ünal Suat: Turcia a luptat în permanenţă împotriva terorismului. Operaţiunea de la Afrin nu este o invazie, nu este o ocupaţie, este o acţiune antiteroristă împotriva militanţilor din Statul Islamic şi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Turcia a încercat să acţioneze cum a putut mai bine pentru a curăţa acel teritoriu de terorişti. Am informat, în mai multe rânduri, instituţiile internaţionale, despre ce se întâmplă în imediata apropiere a graniţei noastre. Ceea ce se întâmplă acum este pentru protejarea frontierelor.
Reporter: Deputata din Belgia, Petra Sutter, a subliniat într-un discurs foarte virulent, că acţiunea Turciei este inadmisibilă şi că ea trebuie condamnată unanim.
Petra Sutter: Turcia a trecut graniţa în Siria. Guvernul turc a numit această operaţiune „ramură de măslin”. Nu este un nume serios, nu este vorba de nicio ramură de măslin, nu este vorba despre o operaţiune pentru pace, este un dezastru, este o catastrofă pentru situaţia umanitară din regiune. Civilii sunt omorâţi sau obligaţi să se refugieze din locuinţele lor. Operaţiunea Turciei în regiunea Afrin nu face decât să exacerbeze războiul civil din Siria. Consiliul Europei are responsabilitatea să atragă atenţia lumii în legătură cu acest abuz asupra drepturilor omului. Membrii acestei adunări trebuie să ceară soluţii diplomatice, trebuie să condamnăm această intervenţie prin care trupe militare turceşti au trecut graniţa cu Siria.
Reporter: Luarea de poziţii a Consiliului Europei de astăzi vine după ce ONU, Statele Unite şi UE i-au cerut insistent Turciei să dea dovadă de reţinere./lalexandrescu/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI