RADOR: Donald Trump a acceptat să se întâlnească cu procurorul care investighează implicarea Rusiei în campania electorală americană din 2016

Robert Mueller, procurorul independent care cercetează presupusele legături ruseşti ale echipei de campanie a lui Donald Trump este tot mai aproape să-l audieze pe preşedintele Statelor Unite.

Încă de la finele anului trecut, procurorul a declarat că a audiat mai mulţi conducători ai serviciilor de informaţii, printre care pe Mike Pompeo, directorul CIA; singurul şef al acestuia, pe directorul Serviciilor de Informaţii Naţionale, Dan Coats; pe directorul Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) Mike Rogers; pe James Comey, fostul şef al FBI; pe Michael Flynn, fostul consilier şef al preşedintelui în probleme de securitate naţională, precum şi mai alți oficiali de la  Casa Albă, a declarat canalul de televiziune CNN.

Sursele CNN au declarat că Michael Flynn, la doar câteva zile după numirea sa, s-a întâlnit cu detectivii FBI în biroul său. Această întâlnire s-a desfăşurat în secret, nu au participat nici avocaţii lui Flynn şi nici Donald Trump nu a avut cunoştinţă de această întrevedere. Trebuie menţionat faptul că, pe vremea aceea FBI a cercetat cazul, Robert Mueller a fost numit doar după ce Trump l-a demis pe fostul şef al FBI, James Comey.

Toate acestea au ieşit la iveală după ce Mueller l-a audiat şi pe ministrul justiţiei, Jeff Sessions. Presa americană, analiştii politici au considerat atunci că Mueller a ajuns până la Trump. Se pare că au avut dreptate, pentru că ieri în cadrul unei conferinţe de presă, Donald Trump a declarat că „este nerăbdător” să-l întâlnească pe Mueller, dar a considerat drept simple speculaţii că ar fi fost citat la audieri. Cu toate acestea, în ediţia electronică a cotidianului The Washington Times, scria că avocaţii preşedintelui negociază de mai mult timp audierea lui Trump. Preşedintele însă a declarat că nu a făcut nimic greşit în timpul campaniei electorale din 2016 şi doreşte să vorbească cu procurorul independent doar pentru a încheia cât mai repede acest proces. A adăugat că a aflat cu amărăciune „acea poveste” cum că ar fi câştigat alegerile cu ajutorul Rusiei, pentru că dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci i-ar anula practic victoria electorală. Ziarul susţine însă că Trump va fi audiat, pentru că ar putea să fie acuzat de împiedicarea înfăptuirii justiţiei, făcând referire la demiterea lui James Coney şi a lui Michael Flynn.

Trump a precizat că întâlnirea cu Robert Mueller ar putea să aibă loc în decursul următoarelor săptămâni (ziarul consideră că ar fi vorba despre sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie) şi acest lucru se va întâmpla doar în prezenţa avocaţilor săi. (Anterior Trump a solicitat să îi fie comunicate în scris întrebările şi să răspundă tot în scris, considerând că o audiere personală nu ar avea rost, pentru că nu există indicii temeinice că ar fi încălcat legea).

The New York Times consideră că Trump „bate în retragere” şi asta înseamnă că acuzaţiile formulate de Robert Mueller se bazează pe dovezi consistente.

Potrivit legislaţiei americane, audierea în faţa procurorului independent nu se desfăşoară obligatoriu sub jurământ, dar declaraţiile mincinoase în acest cadru sunt considerate infracţiuni. În anul 1998, fostul preşedinte american, Bill Clinton a acceptat să depună mărturie sub jurământ în faţa procurorului independent care îl acuza de sperjur.

Autor: Székely Ervin, Rador