Premierul desemnat Viorica Dăncilă se va întâlni cu cei desemnaţi să facă parte din viitorul cabinet

Premierul Viorica Dăncilă urmează să se întâlnească astăzi cu cei desemnaţi să facă parte din cabinetul său. Şi, potrivit unor surse din PSD, tot astăzi conducerea partidului şi primul ministru desemnat ar urma să discute cu liderii de filiale şi cu o parte din parlamentarii social-democraţi. Toate aceste întâlniri au loc înaintea votului de învestitură de mâine din parlament. Reporter: Costin Grigore.
Reporter: Încă de ieri persoanele propuse să preia portofoliile în noul guvern au început să se pregătească intens pentru audierile din comisiile parlamentare. Unii dintre ei au avut întâlniri cu foştii miniştri sau cu conducerile companiilor naţionale din subordine. Vor să identifice priorităţile fiecărui domeniu, în conformitate cu noul program de guvernare şi întârzierile din 2017 pentru care trebuie să apese pedala de acceleraţie. Chiar dacă va obţine votul de învestitură, viitorul executiv va avea încă un ministru plin şi încă un vicepremier. Sunt modificări despe care premierul desemnat Viorica Dăncilă a spus că vor fi utile pe plan extern.
Viorica Dăncilă: Am considerat oportun să modificăm structura guvernamentală, astfel încât Ministerul Fondurilor Europene devine minister de sine stătător şi am înfinţat un post de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, în special cu SUA.
Reporter: Audierile miniştrilor propuşi în comisiile parlamentare de specialitate încep mâine dimineaţă devreme, pentru ca votul în plenul legislativului să poată fi dat după amiază. Parlamentarii opoziţiei sunt însă nemulţumiţi de acest calendar accelerat. Consideră că nu vor avea timp suficient să pună întrebări despre programul de guvernare şi să aibă loc dezbateri serioase despre intenţiile viitorilor miniştri. Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că liberalii au deja o opinie despre cel de-al treilea guvern PSD-ALDE. Ludovic Orban: Au fost puşi în funcţii oameni care nu cunosc domeniul, care nu au niciun fel de pregătire profesională, care nu au background în domeniul respectiv, care nu au experienţă managerială, că nu au anvergură politică.
Reporter: O părere similară o au şi parlamentarii de la celelalte două formaţiuni din opoziţie, USR şi PMP, care au anunţat de asemenea că nu vor vota cabinetul Dăncilă./apuscasu/menescu

RADIO ROMANIA ACTUALITATI (28 ianuarie)