2018. január 29

 Az RMDSZ bizalmat szavaz az új kormánynak
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megszavazza a Viorica Dăncilă vezette új kormány beiktatását, jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn. A magyar szövetség közvetlenül a hétfő délutánra tervezett bizalmi szavazás előtt hozta meg döntését, miután a parlament szakbizottságai meghallgatták a miniszterjelölteket. Kelemen Hunor megjegyezte, hogy a kormányprogram gyakorlatilag nem változott, így az RMDSZ-nek, amely már két alkalommal megszavazta azt, nincs oka felülbírálni korábbi döntését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)
Corina Creţu: Egy átfogó adminisztrativ reform megvalósitása Romániában javitana az európai alapok lehivásán
Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos egy átfogó adminisztrativ reform megvalósitását ajánlotta a román hatóságoknak, amely – véleménye szerint – hozzájárul az európai alapok lehivásának javitásához. Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója is arra figyelmeztetett, hogy az európai alapok hiányában Románia pénzforrás nélkül marad. Isărescu szerint az európai alapok esélyt adnak Románia modernizálására, elsősorban az infrastruktúra kiépitésére, akárcsak a szállitás, az oktatás és az egészségügy fejlesztésére. Corina Creţu egyben megjegyezte, hogy az EU vezetői a követekző időszakban döntenek a 2020 után érvényes, többéves uniós pénzügyi keret első formájáról, ami pedig a kohéziós politikát illeti, az változásokon megy át, mivel egyes tagállamok a Kohéziós Alap jelentős csökkentését szorgalmazzák, mig a más tagállamoknak – mint Románia is – , amelyek a kohéziós politika folytatása mellett foglalnak állást, az európai alapok jelentős lehivásáról kell tanubizonyságot tenniük. Az európai biztos és a bankkormányzó kijelentése a CursDeGuvernare.ro digitális kiadvány által hétfőn szervezett konferencián hangzott el. Megjegyzendő, hogy Corina Creţu hétfőn kezdte meg hivatalos látogatását Romániában. Mint elmondta, Bukarestben az európai alapok lehivásának javitásán kivül megpróbálja letenni a szoros együttműködés alapjait az új román kormánnyal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)
Stabilizálódik a román gazdasági növekedés 
Az év első negyedévét a gazdasági tevékenységek stabilitása és a munkahelyek enyhe növekedése jellemzi majd, mutatott rá az Országos Statisztikai Hivatal által a „Tendenciák a 2018. január és március közötti időszakban” cimmel, hétfőn közölt kutatás.A román menedzserek becslése szerint az emlitett időszakban az ipar és a szolgáltatások terén stabilabb lesz a tevékenység, mig a szolgáltatásokban mérsékelten növekszik az alkalmazottak száma. Ezzel szemben, az épitkezésben 18%-al csökken a tevékenység, a munkálatok mintegy 20%-os drágulása miatt.Ugyanakkor, 22%-al emelkednek a kiskereskedelmi árak, ami az eladások csökkenéséhez vezet, vélekedtek a romániai kereskedelmi társaságok az Országos Statisztikai Intézet érdeklődésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)
A Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség visszavonult a szociális párbeszéd valamennyi struktúrájából
A Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség visszavonult a szociális párbeszédet minisztériumi szinten szolgáló valamennyi struktúrából. A szakszervezeti szövetség szerint egy néma dialógus zajlott, mi több az utóbbi hónapokban súlyosbodtak a problémák, amelyeket az olyan önkényesen hozott intéykedések tetőztek, amelyek iskolák, osztályok és csoportok összevonásához, valamint az üreshelyek zárolásához és a humánforrás hiányához vezetett. A munkakörülmények szerinti közalkalmazotti pótlékok folyósitására vonatkozó rendelet-tervezettel összhangban a szakszervezeti képviselők felhivták a figyelmet a tanügyben és az igazságügyben dolgozók  bérkülönbségeire is, mutatott rá a szakszervezeti szövetség sajtóközleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSLEG – 01.29)
Tizenöt illegális bevándorlót fedeztek fel a temesvári határrendészek
Az elmúlt hét végén tizenöt illegális bevándorlót, köztük egy terhes nőt, fedeztek fel a temesvári határrendészek az illegális migráció és határokon átivelő bűnőzés leküzdésére irányuló akció keretében. Az ellenőrzések során kiderült, hogy a bevándorlók 20 és 40 év közötti iraki állampolgárok, akik védelmet kértek Románia területén. (RADOR HIRÜGYNÖKSLÉG – 01.29)
Andrei Demeny