Avertisment pentru România

 România riscă să piardă şi în continuare bani europeni în ciuda progreselor din ultimele luni. Comisarul european Corina Creţu avertizează că ritmul de implementare a proiectelor este încă prea lent şi avem nevoie de proiecte de calitate. Intrările slabe de bani europeni afectează inclusiv cursul valutar – a precizat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o conferinţă dedicată absorbţiei fondurilor europene.
Mugur Isărescu: Atragerea fondurilor europene reprezintă o formulă dezirabilă pentru finanţarea deficitului de cont curent, influenţând astfel stabilitatea întregii economii, stabilitatea sistemului financiar bancar, stabilitatea cursului de schimb. Eu n-am auzit un guvern, un premier, un ministru de finanţe care să nege importanţa fondurilor europene. Deci, declarativ, am căzut de acord cu acest lucru. Rămâne întrebarea: de ce ne poticnim? De ce accesul la bani europeni în această ţară este atât de dificil?
Corina Creţu: Aş vrea să transmit şi semnalul că există în continuare pericolul de a fi pierduţi bani, iar efortul nu trebuie întrerupt, ci, dimpotrivă, amplificat. Mă bucur că au fost propuse o serie de măsuri care, dacă vor fi aplicate, ar putea aduce rezultate imediate, evitând astfel situaţia în care România ar pierde importante sume din bani europeni prin dezangajare./csimion/schelaru

TVR 1 (29 ianuarie)