La Tiraspol a fost dezvelit un monument închinat victimelor Holocaustului

La Tiraspol a fost dezvelit, astăzi, un monument închinat victimelor Holocaustului, transmite corespondentul RIA – Novosti. Pe piatra de marmură neagră stă scris: „În memoria celor uciși în anii ocupației fasciste a orașului Tiraspol, în perioada 1941-1944”. La mitingul organizat cu acest prilej au participat reprezentanți ai organelor puterii, ai comunităților evreiești din Transnistria și Republica Moldova, ai unor confesiuni religioase, ai societății civile, locuitori ai orașului.

Monumentul a fost inaugurat de președintele comunității din Republica Moldova, Aleksandr Bilinkis, și Suzanna Lebedeva, fostă deținută în lagărele fasciste. „Oamenii au trăit întotdeauna pe pământ transnistrean într-o mare familie internațională. Durerea celui apropiat, indiferent de naționalitatea acestuia, a fost privită ca o durere comună” – a declarat la miting președintele Sovietului Suprem (parlamentul) al Transnistriei, Aleksand Șcerba.

După cum relatează corespondentul RIA – Novosti, au fost depuse coroane de flori la monument și, printr-un moment de reculegere, s-a cinstit memoria tuturor victimelor ocupației româno-germane în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Potrivit datelor din diferite surse, în Transnistria au murit în acea perioadă peste 40 de mii  de evrei./snicolau/lbadiu

wwwrian.ru – 28 ianuarie