Companiile pot merge la Curtea de de Arbitraj Comercial Bucureşti, pentru a evita soluţionarea în instanţă a litigiilor comerciale

Camera de Comerț și Industrie București a relansat o instituție din perioada interbelică, Curtea de Arbitraj pentru litigiile comerciale.
Reporter: Florentina Varga – După o absență de mai multe decenii, Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț bucureșteană își reintră în funcțiune. Pentru a veni în sprijinul antrepenorilor, nou-reînființata Curte de Arbitraj le va da posibilitatea acestora să apeleze cu mai multă încredere, întrucât – spune președintele Curții de Arbitraj – avantajele sunt multiple.
Victor Babiuc: Dacă o să vă uitați în apusul Europei o să constatați că majoritatea proceselor comerciale merg la arbitraj, nu merg la instanțele judecătorești, iar cele cu caracter internațional aproape toate merg la arbitrare. La noi, lucrurile stau invers, majoritatea merg la instanțele judecătorești de stat și o minoritate vin la arbitraj. Sper ca acest lucru, în timp, să contribuim și noi, să convingem comercianții că arbitrajul e calea cea normală, calea cerească, pe care trebuie să o urmeze și ei.
Reporter: Câți membri va avea Curtea?
Victor Babiuc: 45 de membri. Nu este o listă obligatorie și exclusivă.
Reporter: Curtea de Arbitraj va fi o instituție fără personalitate juridică, independentă în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, mai adaugă Sorin Dimitriu, președinte Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.
Sorin Dimitriu: Există și o piață a Curților de Arbitraj. Curtea noastră se înscrie în competiția pe această piață. Categoric, cei care sunt puternici vor rezista. Noi suntem convinși, Curtea de Arbitraj București va fi câștigătoare. Asistența juridică pentru litigiile comerciale erau un serviciu pe care Camera București nu-l oferea. Cu alte cuvinte, o firmă care e pe piața bucureșteană, dar nu numai, și în românească și internațională, Curtea noastră având abilitate și pentru internațional, apelează la Cameră, din momentul înființării firmei, asistarea firmei pe parcursul dezvoltării ei și, în final, când sigur asta face parte din viața unei firme, dificultățile, contractele comerciale care trebuie soluționate apelează tot la Camera București.
Reporter: Sorin Dimitriu mai afirmă că membrii Curții de Arbitraj vor soluționa litigii comerciale din infrastructură, construcții, finanțarea de proiecte, contracte comerciale, servicii bancare și piețe de capital, dar și achiziții publice sau asigurări./fdoman/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI