nicioscuza_filip
Filip Ghiorghi are 47 de ani şi de 24 de ani este utilizator de scaun rulant în urma unui accident cu bicicleta. Este instructor de viaţă independentă pentru persoanele dependente de scaun rulant. A absolvit masterul la Politehnică – Echipamente pentru terapii de recuperare.

Este preşedintele Asociaţiei Totul pentru Tine, organizaţie neguvernamentală care desfăşoară proiecte sociale şi susţine participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa societăţii.

Este membru al Biroului Federal al Comitetului Naţional Paralimpic România, reprezentând persoanele cu dizabilităţi motorii.

De-a lungul vietii a practicat mai multe sporturi, cum ar fi: baschet, înot, atletism, tenis de masă, tenis de câmp, dar, dintre toate aceste sporturi, tirul cu arcul îl reprezintă. Aşa că, în urmă cu 5 ani, a început să îl practice şi a ajuns departe. Calculează fiecare mişcare, fiecare respiraţie, săgeata perfectă care se îndreaptă către centrul ţintei. Încet, încet, acest sport a devenit mai mult decat o pasiune, s-a transformat într-un stil de viaţă.

De patru ani participă la competiţii interne şi internaţionale. Este campion naţional paralimpic la tir cu arcul. A participat la numeroase competiţii interne şi internaţionale (Dubai, Almere-Olanda, Cehia, Campionatul Mondial de tir cu arcul – Germania 2015, Beijing – 2017, la Jocurile Mondiale Paralimpice Soci – Rusia, ca şi la Campionatul European de Tir cu Arcul – Franţa).

În anul 2015 a devenit Instructor internaţional grad II Tir cu arcul.

În anul 2016 a absolvit Scoala de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor şi, astfel, a devenit primul antrenor de tir cu arcul în scaun rulant de la noi din ţară.

Totodată, a participat la peste opt ediţii de maraton (42 km).

Este căpitanul echipei Acţiuni Împreună, a participat la 18 ediţii ale Maratonului celor 24 ore de înot. « O lecţie de viaţă, în mii de kilometri parcurşi în apă », aşa descrie Filip maratonul de 24 de ore de înot de la Braşov.  Alături de alţi doi   sportivi paralimpici de top a decis să ne inspire pe toţi să facem sport şi să renunţăm la scuze, în cadrul unei campanii ce poartă numele #NICIOSCUZA.

Reporter: Un palmares impresionant. Şi, totuşi, cum ai ajuns să faci sport?

Filip Ghiorghi : Înainte de accident eram o persoană foarte activă. Cred că acest lucru m-a ajutat şi m-a determinat să am o recuperare relativ rapidă şi a contribuit semnificativ la reintegrarea mea în societate. În una din etapele de recuperare din spital, am fost invitat să particip la o tabară adresată utilizatorilor de scaun rulant. Acolo am avut pentru prima dată contact cu sportul adaptat. În anul 1998, am participat pentru prima dată la Maratonul celor 24 ore de înot de la Braşov şi am făcut parte din prima echipă de baschet în scaun rulant din România. De atunci am participat activ la dezvoltarea sportului adaptat la nivel naţional.

Reporter: Ce înseamnă performanţa pentru tine?

Filip Ghiorghi : Performanţa este ceva ce toată lumea caută, este ceva greu de atins, dar cu determinare, ambiţie şi perseverenţă se poate realiza. Pentru mine performanţa însemnă un ţel înalt, înseamnă o parte din mine, pentru că îmi doresc să ating performanţa în tot ceea ce fac.

Performanţa trebuie să fie un obiectiv, nu o obsesie. Aceasta se realizează prin antrenament şi voinţă.

Reporter: Cum ai reuşit să transformi conceptul „a fi diferit” într-un succes?

Filip Ghiorghi : Toti suntem diferiţi, dar, în acelaşi timp, egali! Chiar dacă sunt diferit prin situaţia în care ma aflu, nu ma simt deloc diferit de alţii.

Nu consider că am atins Succesul, cum nu consider că sunt Diferit, ci este vorba despre o normalitate.  Atitudinea este totul!

Reporter: Să încercăm să facem un top al principalelor trei dorinţe?

Filip Ghiorghi :

  • Să fiu sănătos eu şi familia mea pentru a reuşi să duc la îndeplinire celelalte două dorinţe.
  • Să pot inspira şi alte persoane cu sau fără dizabilităţi, să practice un sport.
  • Eu şi echipa de tir cu arcul să ne calificăm la Jocurile Paralimpice de la Tokio din 2020.

Reporter: Mulţumim pentru această mărturie minunată şi vă ţinem pumnii strânşi!