2018. január 31

Klaus Iohannis: Aggodalomra ad okot a román igazságügyi reform

Aggodalomra ad okot a tervezett romániai igazságügyi reform, hiszen az ország számára létfontosságú az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, hangsúlyozta Klaus Iohannis román államfő szerdán Brüsszelben. Sajtótájékoztatóján az államfő leszögezte, ő maga is kész harcolni a bírói függetlenség megőrzéséért, és meggyőződésének adott hangot, hogy végül olyan törvényeket fogadnak el, amelyek teljes mértékben megfelelnek minden kritériumnak. Klaus Iohannis részt vett az Európai Bizottság szerdai ülésén, majd Jean-Claude Junckerrel, a testület elnökével tárgyalt, egyebek mellett, az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének Románia általi átvételéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Szerdán megtartotta első ülését a Dăncilă-kabinet

A harmadik PSD-ALDE kormány szerdai munkaülésén hozott döntés értelmében április 15-ig hosszabitják meg a 600-as nyilatkozat leadási határidejét. A miniszterek megvitatták az Európai Bizottság intézkedéseiről szóló jegyzéket is, amely a Románia által vállalt és nem teljesitett kötelességekre utal. Mint Viorica Dăncilă miniszterelnök közölte, jelenleg 55 esetben fenyegeti Romániát a 7-es cikkely alkalmazása, megjegyezve, hogy ezek egyrészét a parlamentnek kell megoldania. A miniszterelnök sikraszállt a családon belüli erőszak leküzdésére hivatott intézkedések mielőbbi meghozása mellett is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Matteo Patrone: Romániában nem tartható fenn a jelenlegi gazdasági növekedési modell

Romániában a fogyasztásra épülő gazdasági növekedési modell nem tartható fenn és a növekedésre, a befektetésekre alapozó változásra van szükség, hangsúlyozta Matteo Patrone, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Romániáért és Bulgáriáért felelős regionális igazgatója. Mint hozzáfűzte, „ezt a modellt még akkor is meg kell változtani, ha a gazdasági eredmények fantasztikusak. A fogyasztásra épülő modell 2-3 éven belül már nem lesz fenntartható és éppen ezért maradéktalanul át kell térni a befektetésekre épülő gazdasági növekedésre”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

A liberálisok megakadályozzák az igazságügyi törvények módositását célzó szociálliberális kezdeményezések elfogadását

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette, hogy a következő parlamenti ülésszak keretében minden olyan szocálliberális kezdeményezés elfogadását megakadályozza, amelyek az igazságügyi törvények módositására vonatkoznak. Ionel Dancă, a párt szóvivője a román közszolgálati rádiónak kijelentette, hogy a liberálisok gazdasági jellegű projekteket is beterjesztenek. Mint hozzáfűzte: „Valamennyi parlamenti, törvényes és alkotmányos eszközt felhasználunk az igazságügyi törvények elfogadásának megakadályozására. A PSD-ALDE koalició módositani akarja a Bűntető Törvénykönyvet és a Bűntető eljárási törvénykönyvet is. Másképpen fogalmazva, e téren újabb összecsapásokra lehet számitani”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Rozalia Ganciulescu