Ambasadorul rus în Coreea de Nord: „Rusia este dispusă să ofere o platformă de negocieri celor două Corei”

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Coreea de Nord, Aleksandr Maţegor, a declarat că Rusia este dispusă să ofere un oraş rusesc drept platformă de negocieri între autorităţile din Coreea de Sud şi din Coreea de Nord. Declaraţia diplomatului rus a fost făcută într-un interviu acordat Agenţiei de presă INTERFAX. Ambasadorul rus a menţionat faptul că Rusia a mai oferit în trecut sprijinul său, «a propus ca aceste negocieri dintre autorităţile sud-coreene şi nord-coreene să aibă loc în unele oraşe din Rusia».

În opinia ambasadorului Federaţiei Ruse în Coreea de Nord, Aleksandr Maţegor, problema de fapt nu constă în locul de desfăşurare a întrevederii dintre oficialii de la Seul şi Phenian. «În cazul în care ei îşi vor dori să se întâlnească la Vladivostok, atunci consider că le vom oferi cu multă plăcere acest oraş», a mai spus ambasadorul Federaţiei Ruse în Coreea de Nord, Aleksandr Maţegor.

În acest context, diplomatul rus a menţionat că autorităţile Coreii de Nord au declarat, în repetate rânduri, că rachetele sale nu sunt îndreptate spre Rusia. Acesta consideră că de fapt «aşa şi este în realitate». «Faptul că această ţară, Coreea de Nord, deţine armament nuclear şi că se menţine o situaţie permanentă de mare tensiune, că există o opoziţie din partea SUA şi a Coreii de Sud, evident că toate acestea duc la aceea ca Rusia să se simtă ameninţată la capitolul securitate», a mai declarat Maţegor. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că este necesar să se garanteze securitatea în Coreea de Nord./vdraguta/avladucu

www.russian.rt.com – 31 ianuarie