Vizita cu secrete al lui Orbán Viktor la Viena

Ieri, 30 ianuarie premierul maghiar Orbán Viktor și-a început vizita de două zile la Viena, în cadrul căreia s-a întâlnit cu cancelarul Sebastian Kurz şi cu vicecancelarul Heinz-Christian Strache. Întâlnirea s-a desfăşurat cu cea mai mare discreţie, prim-ministrul maghiar a refuzat să dea interviuri, iar conferinţa de presă anunţată după convorbirile oficiale a fost contramandată.

Cu toate acestea – sau tocmai datorită acestui fapt – vizita pare să fi fost interesantă şi ar putea avea relevanţă şi pentru România. Pe agenda lui Orbán figurau două probleme. Situaţia dezvoltării centralei nucleare de la Paks, pe care Austria o consideră periculoasă şi a anunţat de curând că pentru acest caz se vor adresa Tribunalului European cu sediul în Luxemburg. Cealaltă problemă este proiectul noului guvern austriac de a modifica legislaţia muncii în sensul reducerii alocaţiei de stat pentru copii în cazul acelor persoane din UE ai căror copiii nu stau permanent în Austria. Ungaria consideră că o asemenea reglementare este discriminatorie, însă cancelarul Kurz susţine că este vorba despre o măsură care va crea o situaţie mai justă față de cea actuală. Din declaraţiile de presă publicate pe site-ul ministerului de externe maghiar rezultă că părţile nu au ajuns la un consens în privința niciuneia dintre aceste probleme. Orbán Viktor consideră că cele două probleme trebuie soluţionate la nivelul Uniunii Europene, nefiind vorba despre problemele relaţiilor bilaterale. Totodată Ungaria va face eforturi ca cele două situații să nu afecteze bunele relaţii dintre Viena şi Budapesta. A existat însă o chestiune referitoare la care a existat un consens deplin între oficialii maghiari şi cei austrieci, şi anume a fost problema imigranţilor. Kurz şi Orbán și-au reafirmat poziţia comună şi anume că graniţele exterioare ale UE trebuie apărate. Referitor la întrebarea care se ridică, și anume de ce se întâlneşte cu Heinz-Christian Strache, ştiut fiind că preşedintele Partidului Libertăţii (FPÖ) este considerat un politician de extremă dreaptă, Orbán a răspuns că relaţiile s-au ridicat la nivel interstatal după ce FPÖ a devenit parte a coaliţiei de guvernare şi că se va întâlni cu Strache şi în viitor. Deşi comunicatele oficiale nu amintesc, dar este cunoscut faptul că nu de mult Strache şi-a exprimat dorinţa ca Austria să intre în Grupul de la Vişegrad, iar cancelarul Kurze nu a considerat necesar să-l contrazică pe vicecancelar. În declaraţia citată mai sus despre care la vremea respectivă a scris şi RADOR, Strache şi-a motivat această intenţie de faptul că simpatizează cu lupta ţărilor din Grupul de la Vişegrad împotriva Bruxelles-ului. Aici poate să fie vorba de o comuniune de interese între Orbán şi Strache (să nu uităm că nu de mult străzile din Ungaria au fost împânzite cu afişe de genul „Să oprim pe Bruxelles-ul!”.

În afara contactelor oficiale, Orbán Viktor a avut şi o întâlnire privată, care ar fi rămas secretă, dacă portalul de ştiri maghiar zoom.hu nu ar fi aflat. Premierul maghiar s-a întâlnit cu omul de afaceri Heinrich Pecina, cel care în calitate de preşedinte al firmei Vienna Capitals Partners (VCP) a fost proprietarul cotidianului maghiar cu cel mai mare tiraj, „Népszabadság”. Însă, în toamna anului 2016 a vândut firma care edita ziarul (Mediaworks) către o firmă a primarului din Felcsút, Mészáros Lőrinc, un prieten vechi al lui Orbán Viktor, cel care imediat a închis cea mai vândută publicaţie din Ungaria. Tranzacţia a asigurat pentru partidul condus de Orbán Viktor controlul asupra marii majorități a pieţei media din Ungaria. Purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar a recunoscut pentru zoom.hu că Orbán s-a întâlnit cu Pecina în sediul ambasadei Ungariei de la Viena. În legătură cu acest subiect au precizat doar faptul că întâlnirea a fost solicitată de către omul de afaceri. Oficialul însă nu a răspuns la întrebarea dacă nu cumva l-a stânjenit pe prim-ministrul maghiar faptul că Heinrich Pecina a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru înşeleciune şi gestiune frauduloasă. După închiderea Népszabadság, Pecina a dispărut o perioadă din Ungaria, dar a revenit anul trecut când o firmă – care se află în aria de interes al lui Pecina – a cumpărat cea mai mare editură de presă din estul Ungariei, Russmedia care are câteva publicaţii în limba maghiară şi în română şi în Transilvania. Despre această afacere RADOR v-a informat la vremea respectivă.

De altfel, vizita premierului maghiar la Viena nu a fost lipsită de momente tensionate. În faţa cancelariei federale, Orbán Viktor a fost aşteptat de un grup de activişti Greenpeace, care au demonstrat împotriva dezvoltării centralei nucleare de la Paks. Iar ca și detaliu picant, vă amintim că premierul maghiar a mers la Viena cu trenul, lucru absolut inutil, pentru că la gara din Viena a fost aşteptat de maşina sa de serviciu, un microbuz marca Volkswagen, deci putea să călătorească şi cu maşina. Dar aşa se face în timpul campaniei electorale.

Autor: Székely Ervin, Rador