Gruparea Tahrir al-Sham a revendicat atacul soldat cu doborârea avionului rusesc Su-25, în Siria

Gruparea Tahrir al-Sham (cunoscută în trecut ca Frontul al-Nusra sau Jabhat al-Nusra, uneori denumit al-Qaeda în Siria sau al-Qaeda în Levant, o miliție jihadistă sunită care luptă împotriva forțelor guvernamentale siriene în Războiul Civil Sirian, cu scopul declarat de a înființa un stat) a revendicat atacul soldat cu doborârea avionului rusesc Su-25, în Siria, pe 3 februarie. Un avion de luptă rusesc, Su-25 (Suhoi), a fost doborât într-o zonă controlată de rebeli, în provincia Idlib, din nordul Siriei, relatează SITE. Rebelii nu au prezentat însă probe video care să ateste doborârea avionului rusesc. Informaţia a fost difuzată şi de postul de televiziune Al-Arabiya. Pilotul avionului Su-25 s-a catapultat în momentul doborârii aparatului de zbor, dar a fost ucis la sol de rebeli.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer PZRK. Ministerul a mai precizat că peste 30 de rebeli au fost anihilaţi în urma unui atac lansat în zona controlată de gruparea Jabhat al-Nusra, din Siria, de unde a fost lansată racheta.
Surse din Ministerul rus al Apărării au mai precizat că livrările de armament modern ale Pentagonului către formaţiunile proamericane din Siria duc la subminarea procesului de soluționare pașnică a conflictului din Siria. Aceste acţiuni iresponsabile ale părţii americane destabilizează negocierile de pace intersiriene, în „Formatul de la Geneva”, ale căror participanți cu drepturi depline ar trebui să fie şi kurzii.(www.ria.ru – 4 februarie, ora 2:43)/vdraguta/aionescu