Papa Francisc l-a primit la Vatican pe preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan

Papa Francisc l-a primit astăzi la Vatican pe preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan, primul şef de stat turc care vizitează sediul catolicismului după multe decenii. Liderul de la Ankara are prevăzute în continuare întâlniri cu conducerea Italiei pe fondul manifestaţiilor de protest care îi contestă prezenţa la Roma. Corespondentul Elena Postelnicu, relatează:

Reporter: Călătoria lui Erdoğan la Vatican este prima vizită a unui preşedinte turc în ultimii 59 de ani. În centrul discuţiilor dintre cei doi lideri s-a aflat decizia preşedintelui american Donald Trump de-a declara Oraşul Sfânt Ierusalim, capitala Israelului, Erdoğan mulţumind suveranului pontif pentru opoziţia sa. Palestina, Siria, Irak, antiterorismul, problemele refugiaţilor, ajutoarele umanitare şi creşterea fenomenului de islamofobie în Occident şi a luptei contra rasismului cultural sunt câteva dintre temele dezbătute de cei doi lideri într-un colocviu de peste o oră.

Un alt subiect de mare interes: ofensiva din nordul Siriei declanşată de Armata Turcă, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin. Discuţiile dintre Papa Francisc şi Erdoğan au avut loc la Vatican, nu departe de un protest organizat de o asociaţie kurdă din Italia. Aproximativ 3.500 de ofiţeri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea în timpul vizitei liderului de la Ankara. După întâlnirile de la Vatican, Erdoğan va lua prânzul cu omologul sau italian, Sergio Mattarella, după care va discuta despre imigraţia ilegală, securitate şi aderarea Turciei la Uniunea Europeană cu premierul Paolo Gentiloni./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 februarie