Comunicat – Acțiunea 2012 – Alianța pentru Centenar

Victorie unionistă! Parlamentul va ține ședință solemnă de Ziua Unirii Basarabiei cu România

Alianța pentru Centenar a reușit în demersul său de a impune pe ordinea de zi a actualei legislaturi a Parlamentului României să marcheze oficial Ziua Unirii Basarabiei cu Țara. Aleșii au votat marți organizarea unei ședințe solemne a camerelor reunite ale Parlamentului în ziua de 27 martie.

Cele peste 130 de organizații non-guvernamentale și instituții ale societății civile din România, Republica Moldova și Diaspora românească din cadrul Alianței pentru Centenar salută decizia adoptată prin vot de Parlamentul României de a celebra Ziua Unirii Basarabiei cu Țara prin ședință solemnă. Evenimentul este urmarea efortului de convingere a clasei politice românești de a pune temporar stop în lupta politică pe durata acestei zile simbolice, pentru a aduce un omagiu uneia dintre cele mai merituoase generații de români: cea care a înfăptuit Marea Unire.

„Data de 27 martie 1918 are o deosebită însemnătate pentru istoria României și salutăm gestul firesc al Parlamentului, ca principal for reprezentativ al cetățenilor români. Ședința solemnă pe care Parlamentul României o va organiza cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara este un semnal că 2018, Anul Centenar, este despre Basarabia, prima provincie unită cu Țara”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012, organizație membră a Alianței pentru Centenar.

Alianța pentru Centenar face un apel către partidele politice din România de a nu încerca să obțină capital de imagine cu ocazia ședinței solemne din 27 martie 2018 și amintește că Unirea provinciilor istorice ale României pe parcursul anului 1918 a fost un proiect de larg consens național, la care și-au dat mâna toate forțele politice ale vremii.

6 februarie 2018