Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, în concert la Sala Radio

Vineri, 9 februarie 2018, de la ora 19.00, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, protagonist al turneului Flautul fermecat, revine la Sala Radio, pentru a concerta alături de Orchestra Națională Radio. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Anastasios Symeonidis, în prezent director artistic al Orchestrei Radio din Grecia, un muzician apreciat deopotrivă pe scena artistică grecească și internațională.

Seara va debuta cu o lucrare din repertoriul românesc – Amurg de toamnă, de A. Alessandrescu. Va urma Concertul în mi minor pentru flaut și orchestră de coarde, de S. Mercadante, iar programul se va încheia cu Simfonia nr. 1 în do major, op. 21, de L. van Beethoven.

Prim flautist al Filarmonicii George Enescu, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii Banatul din Timișoara, Ion Bogdan Ștefănescu este primul flautist român care concertează pe un flaut de aur Muramatsu. De șapte ani susține turneul național Flautul fermecat, o experiență muzicală unică, cu un impresionant succes de public.

 Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

 

Biografii

 

ANASTASIOS SYMEONIDIS

Născut în anul 1972 la Atena, Anastasios Symeonidis a studiat la început pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena. S-a specializat apoi în muzicologie la National and Kapodistrian University din Atena şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Academie Lirique din Paris.

Şi-a început cariera artistică fiind dirijor de cor şi a fost dirijor asistent al Orchestrei Simfonice Naţionale din Atena. În anul 2003 a fost numit colaborator permanent al Orchestrei Simfonice din Zografos.

A susţinut numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a păşit în săli precum: Athens Concert Hall, Greek National Opera, Thessalonica Concert Hall, în Sala Universităţii Aristotel din Tesalonic, la Teatrul Municipal din Piraeus, la Centrul de Conferinţe şi Cultură din Patras, a fost totodată invitat la festivaluri din Milano, Torino şi Istanbul. Anastasios Symeonidis a dirijat Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Megaron Resident Orchestra, iar în prezent este director artistic la Orchestrei Radio din Grecia.

                                                                                                                                             (Noemi Vidu)

 

ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU

 

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este prim flautist al Filarmonicii George Enescu,  profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Este doctor în muzică din anul 2002, când a obţinut înalta calificare profesională, la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut, avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu. În anul 1995 a obţinut diploma de Master of Music la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În paralel cu studiile de masterat, a activat, în cadrul Universităţii Illinois, în calitate de asistent al prof. Alexander Murray (1994 – 1995). Ion Bogdan Ştefănescu este absolvent, în 1993, al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Flaut –, la clasa prof. Virgil Frâncu.

În afara studiilor amintite, Ion Bogdan Ştefănescu şi-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea celor mai de seamă flautişti ai lumii, la ale căror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor, printre care James Galway (Reggio Emilia – Italia, 2003 şi Weggis – Elveţia, în 1995), Wolfgang Schultz (München, Germania, în 1992), Alain Marion (Nissa, Franţa, în 1990), Pierre Yves Artaud (Darmstadt, Germania, în 1990).

Activitatea artistică şi-a început-o de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, cu numeroase recitaluri şi concerte susținute în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia, China etc.

A participat la o serie impresionantă de festivaluri naţionale şi internaţionale: George Enescu, ediţiile 1985, 2003, 2005 (în dublă ipostază: de solist şi de dirijor al Orchestrei de Cameră Radio), 2007, 2009 (invitat cu două recitaluri), 2011, 2013, Culture Escape (Elveţia, 2007), Zeit für Musik (Bayreuth, Germania, 2006), Festivalul Steingreber (Bayreuth, Germania, 2006), Festivalul George Enescu (München, Mannheim – Germania, 2005 şi Strasbourg Franţa, 2006), Music Fest (Luxemburg, 2005), Festivalul Profil (Bucureşti, 2005 şi 2006), Wien Modern (Viena, Austria, 2004), Congresele Internaţionale ale Flautiştilor (Kanssas City, SUA, 1994; München, Germania, 1991), Festivalul Internaţional de Muzică Nouă (Darmstadt, Germania, 1990), Festivalul Mondial al Tineretului (Coreea de Nord, 1989), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (Bucureşti – toate ediţiile din 1991 până în 2011).

Ion Bogdan Ştefănescu a participat, ca interpret, la mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români şi prezentate în ţară şi într-o serie de ţări europene: Mahan–Horst Lohse, muzică de balet, E.T.A. Hoffmann, Bamberg, Germania, 2005, Şapte prinţese, regia Nullo Facinni, Teatrul Cantabile, Danemarca, 2004, Agamemnon, regia Tine Madsen, Teatrul Cantabile, Danemarca, 2003, Tabu și Nosferatu, filme mute în regia lui F. Murnau, cu muzică live a compozitoarei Violeta Dinescu, Amanţii însângeraţi, în regia lui Alexandru Tocilescu, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice: Diploma și medalia de excelență acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet în cadrul celei de a XXI-a ediție a Festivalului George Enescu, 2013; Meritul Cultural în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României, 2011, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formaţiei camerale Trio Contraste, al cărui membru este, 2009, Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică, 2007, Medalia Meritul Cultural conferită de Preşedintele României, 2004, Premiul Clubului Liones pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003, Premiul Cella Delavrancea pentru merite în cultură, 1991, Premiul Conservatorului George Dima, Cluj, 1987, Premiul I – la concursul internaţional  Concertino, Praga, 1986, Premiul I, Concursul Naţional de Flaut, Bucureşti, 1985, Diploma de Merit – la concursul internaţional G.B.Viotti, Vercelli, Italia,1984 (secţiunea Muzică de Cameră).

Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania şi Profil şi al ansamblului Barock Orchestra. Este, de asemenea, membru al trioului Contraste şi al cvintetului de suflători George Enescu.

A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări (200, numai în perioada 2003 – 2004) la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română. De asemenea, are înregistrări la societăţi de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.

Dicografia sa cuprinde peste 40 de CD-uri publicate în România și, mai ales, la case de discuri din străinătate, precum Gutingi, Cavalli și Sargasso.

Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu 18 K.

                                                                                                                                 (Biografie preluată)