POLITIKA: Portret fără ramă: Viorica Dăncilă

Provinciala cu ştaif de Bruxelles

România are în acest moment prima femeie premier din istoria sa şi primul guvern în care o treime din numărul miniştrilor sunt femei. Două dintre ele sunt chiar vicepremieri. Acest lucru se petrece într-o ţară în care timp de secole a persistat influenţa Imperiului Otoman şi manierele acestuia au rămas înrădăcinate – inclusiv menţinerea femeilor într-un con de umbră.

Cinstea de a fi premier i-a revenit necunoscutei Viorica Dăncilă (55 de ani), de origine din Videle, un orăşel situat la 50 km de capitală. Videle aparţine judeţului Teleorman, care este considerat unul dintre cele mai nedezvoltate din această ţarăPSD. De la acest judeţ porneşte acum totul. Timp de mai mulţi ani, acest judeţ a fost condus de actualul lider al Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean. Când a ajuns la putere, a adus după el şi cadre cunoscute şi apropiate din judeţ. Printre acestea se numără şi Viorica Dăncilă. Ea şi-a început activitatea politică în Videle, apoi a devenit membru al Consiliului Judeţean (este inginer de petrol şi gaze şi profesor de liceu), preşedinte al organizaţiei locale de femei din PSD, apoi al organizaţiei naţionale de femei din PSD, pentru a ajunge ulterior parlamentar european la al doilea mandat.

Acesta a fost drumul de la prăfuitul orăşel Videle la strălucitorul Bruxelles.

Mentorul ei politic, Liviu Dragnea, se afla într-o mare dilemă la sfârşitul anului 2017. Trebuia să caute un al treilea premier în doar un an, deoarece precedenţii „săi” premieri, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, au fost siliţi să renunţe la funcţie. După ce s-a umplut de ruşine cu alegerea primilor doi premieri, Dragnea a lăsat de data aceasta pe mâna colegilor, zice-se, alegerea noului premier. Şi, ce să vezi, alegerea a fost exact prea puţin cunoscuta Viorica Dăncilă. Dragnea abia şi-a reţinut un surâs când a afirmat: „Bărbaţii m-au trădat, femeile niciodată.”

Opoziţia politică aştepta numirea unei personalităţi cunoscute, asupra căreia să folosească artileria grea. Când colo – pe scenă a apărut o blondă lipsită de putere din prăfuitul orăşel Videle. Aşa că trebuia să se reorienteze, şi aşa au ieşit glume pe seama ei: că are o coafură tapată demodată, că este prea dichisită, că se îmbracă inadecvat, şi că, mai presus de toate, o mai cheamă şi Vasilica. (Acest „Vasilica” ar suna la noi, sârbii, ceva gen „Persa”).

Să explicăm puţin. Românii dau la botez mai multe nume copiilor lor, uneori şi câte patru nume. Când copilul creşte, el alege unul dintre aceste nume, cel care îi place cel mai mult. Pentru a eroda imaginea noului premier, liderul Partidului Liberal de opoziţie, Ludovic Orban, a repetat cu voce apăsată „Vasilica, Vasilica”. A fost dezgustător, până la urmă. De aceea, sociologul Marius Pieleanu a conchis tăios: „La aşa argumentaţie, aşa politică.”

Despre Viorica Dăncilă se spune că este o personalitate neconflictuală, o adeptă a dialogului, că are numeroase legături în cercurile de la Bruxelles, că ştie protocolul de acolo şi că va putea netezi multe hopuri între Bucureşti şi Bruxelles.

(Corespondenţă de la Bucureşti semnată Milan Petrovici)

http://www.politika.rs/sr/clanak/397697/Provincijalka-s-briselskim-slifom

Traducerea: Ruxandra Lambru

POLITIKA (Serbia), 3 februarie 2018