Concluziile reuniunii România – NATO pentru analiza capabilităţilor de apărare 2017 – 2018, care s-a desfăşurat la Bucureşti

Realizator: Ianna Ioniţă – Carmen Gavrilă ne aduce în atenţie concluziile reuniunii România – NATO pentru analiza capabilităţilor de apărare 2017 – 2018, care s-a desfăşurat, vreme de două zile, la Bucureşti.

Reporter: Consultările specialiştilor la Bucureşti au avut în vedere planurile pe termen mediu şi lung, alocările bugetare multianuale şi modul de îndeplinire a angajamentelor asumate. Concluziile acestei analize vor fi aprobate de către miniştrii apărării din statele membre NATO, în cadrul reuniunii din luna iunie, şi vor fi în discuţie şi la summitul alianţei de la Bruxelles, în luna iulie. În ce priveşte stadiul de pregătire a României, din bugetul alocat apărării de 2% din PIB, fondurile destinate achiziţiei de echipamente majore reprezintă aproximativ 35 de procente, adică mult peste cei 20% recomandaţi de NATO.

Printre priorităţile înzestrării, anul acesta, se numără sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, HIMARS, al doilea sistem PATRIOT, Corveta multifuncțională și sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă, toate cu finanțare asigurată. Mircea Duşa, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, a declarat că România şi-a îndeplinit angajamentele din cadrul planului de creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei prin constituirea comandamentului diviziei multinaţionale şi a unităţii NATO de integrare a forţelor.

Mircea Duşa a precizat, la o întâlnire cu Paul Savereux, director în cadrul Direcţiei pentru Politici şi Planificarea Apărării al Secretariatului Internaţional al NATO, că în privinţa asigurării prezenţei aliate adaptate pe flancul estic al NATO, România a dezvoltat şi consolidat cele patru elemente asumate. Este vorba despre constituirea brigăzii multinaţionale, cadru multinaţional de instruire, prezenţa aliată adaptată în domeniul maritim şi contracararea sistemelor de interzicere a accesului zonal./rpatulea/fcostea/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie