FOTO: Ceremonia de deschidere a celei de-a XXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă

Astăzi a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a XXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă, găzduită de Coreea de Sud. Unul dintre momentele mult aşteptate a fost defilarea delegaţiilor nord şi sud coreene sub acelaşi drapel – al Coreei Unificate, ca un simbol al Jocurilor Păcii dorite de ţara organizatoare. Un alt moment important, care a întărit ideea de pace, a avut loc în debutul ceremoniei.
La începutul ceremoniei, care a avut loc pe Stadonul Olimpic din PyeongChang, preşedintele Coreii de Sud, Moon Jae-in şi sora liderului nord-corean Kim Yo-jong şi-au strâns mâna zâmbind. Sora dictatorului comunist este primul membru al dinastiei Kim care vizitează Coreea de Sud de la sfârşitul războiului dintre cele două ţări în 1953.
Tot astăzi, înaintea ceremoniei de deschidere, a avut loc un dineu la care au participat, printre alţii, preşedintele Coreei de Sud şi preşedintele parlamentului din Coreea de Nord. În ciuda faptului că vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, trebuia să stea la masa de onoare, din cauza faptului că a întârziat la întâlnire el i-a salutat pe cei prezenţi şi a plecat – potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, citat de Agerpres. Deşi ultimele luni au fost marcate de tensiuni intercoreene din cauza ambiţiilor de înnarmare nucleară şi balistică a regimului comunist de la Phenian, ultimele săptămâni au arătat însă o deschidere a celor două ţări în ceea ce priveste participarea a 22 de sportivi nord-coreeni la Jocurile Olimpice./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 februarie)