Parlamentul de la Chişinău condamnă amestecurile Federaţiei Ruse în activitatea politică a ţării

Parlamentul de la Chişinau a adoptat ieri o declaraţie prin care condamnă atacurile Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul în activitatea politică din Republica Moldova. Iniţiativa aparţine majorităţii parlamentare pro-europene şi a provocat critici din partea opoziţiei socialiste şi comuniste. Ala Boţan de la Radio Chişinău transmite.
Reporter: Prin declaraţia adoptată, Parlamentul de la Chişinău condamnă blocajele impuse exportatorilor din Republica Moldova, hărţuirea politică a unor oficialităţi şi implicarea anumitor instituţii din Federaţia Rusă în politica internă a Republicii Moldova. În text se face referire şi la faptul că unele partide politice din Republica Moldova ar fi patronate de Moscova. Iniţiativa deputaţilor din coaliţia majoritară, condusă de Partidul Democrat, de a condamna Rusia în chiar prima şedinţă din această sesiune parlamentară a provocat criticile socialiştilor şi comuniştilor. Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.
Vlad Bătrîncea: Sunt probleme sociale cu pensia şi, iată, începem iar jocurile geopolitice. Nu este bine să căutăm acum duşmanii externi, mai ales să atacăm ţara care a găzduit peste 500.000 de moldoveni care trimit acasă bani.
Reporter: Totodată, socialiştii şi comuniştii au propus examinarea unei legi cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum şi a unei hotărâri prin care să fie condamnate acţiunile unioniste. Ambele iniţiative au fost însă respinse. Liderul deputaţilor democraţi, Marian Lupu, a atenţionat, în acest context, că cele două formaţiuni nu vorbesc nimic despre prezenţa militară ilegală rusă în stânga Nistrului.
Marian Lupu: Propunerea care vine de la colegii de la fracţiunea PCRM eu o văd un pic fariseică, pe simplul motiv că, făcând referire şi la Oficiul NATO şi la alte chestii, /tac mâlc/, atunci când ar trebui să spună despre prezenţa ilegală şi contrar Constituţiei a trupelor străine pe o parte din teritoriul Republicii Moldova.
Reporter: După ce Parlamentul a respins iniţiativele deputaţilor socialişti şi comunişti, aceştia au părăsit şedinţa în semn de protest./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 ianuarie