Este o plăcintă care seamănă cu cel mai bun desert grecesc (Portokalopita), nu pentru că ar fi dulce, ci pentru că se prepară cam în acelaşi fel… mai ales partea cu ruptul foilor fâşii-fâşii. Putem deci să îi spunem şi „Ciuperco-Pita”.

Ingrediente:

1 pachet de foi de plăcintă, 400 grame de smântână, 4 ciuperci mari champignon, 1 ceapă albă mare, 4 ouă, sare, piper

Foile de plăcintă, după cum am spus, se rup în fâşii mici. Se bat ouăle întregi şi se amestecă cu smântâna, apoi se amestecă bine cu foile rupte de plăcintă.

Ceapa tocată cubuleţe se căleşte la foc mic, împreună cu ciupercile curăţate şi tăiate felii subţiri (inclusiv picioruşele lor). Se adaugă sare şi piper.

Amestecul de foi de plăcintă plus iaurt plus ouă se pune într-un vas termorezistent uns cu unt şi tapetat cu pesmet (pentru cantităţile din reţetă, am folosit două tăvi mai mici de chec). Deasupra se pun ciupercile călite cu ceapă. Se dă la cuptor până se rumeneşte bine.

dana 2Poftă bună!

Daniela Sîrbu, RADOR